بی حس شدن انگشتان دست نشانه چیست؟
بی حسی از دست دادن احساس یا حساسیت در قسمتی از بدن است. اگر متوجه بی حس شدن انگشتان دست خود شدهاید دلایل احتمالی زیادی برای آن وجود دارد. عصب آسیب دیده یا گرفتگی میتواند منجر به بی حسی انگشتان شود. همینطور مسائل مربوط به جریان خون یا طیف وسیعی از بیماریهای دیگر نیز ممکن است باعث ایجاد بی حسی انگشتان دست شود. بی حس شدن انگشتان دست میتواند بی ضرر بوده و خود به خود برطرف شود اما اگر دوباره برگشت موضوعی است که باید در مورد آن با پزشک صحبت کنید. پزشکان میتوانند به شما کمک کنند بفهمید چه چیزی ممکن است باعث ایجاد بی حس شدن انگشتان دست شود.
علت بی حس شدن انگشتان دست چپ | علت بی حس شدن انگشتان دست راست
دیابت
در صورت ابتلا به دیابت قند خون بالا میتواند به مرور زمان به عصب آسیب برساند که نوروپاتی محیطی نامیده میشود. عموما گفته میشود نوروپاتی محیطی روی پا تاثیر میگذارد اما بی حس شدن انگشتان دست چپ یا راست و سوزن سوزن شدن انگشتان یکی از علائم دیابت و نوروپاتی محیطی است که علائم دیگر شامل موارد زیر است:
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی در پا یا ساق پا
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی در بازوها
- درد یا گرفتگی عضلات
- ضعف عضلانی
- تعادل ضعیف
- بازتاب های آهسته
- سوزش یا درد
هنگامی که قند خون بالا به عصبها آسیب رسانده است، هیچ درمانی وجود ندارد که بتواند این آسیب دیدگی را از بین ببرد اما بعضی از داروهای تجویزی میتوانند به افراد در کنترل علائم کمک کنند که شامل داروهای ضد افسردگی، ضد تشنج و کرمهای پوستی است. همچنین باید دیابت خود را تحت کنترل داشته باشید تا از بدتر شدن نوروپاتی محیطی جلوگیری کنید.
علائم و درمان کم خونی ناشی از کمبود فولیک اسید
سندرم تونل مچ دست
مچ دست فضای کوچکی دارد که به آن تونل کارپال گفته میشود. بسیاری از عصبهای کنترل کننده انگشتان و دستان از طریق این تونل عبور میکنند. اگر زمان زیادی را صرف کار با رایانه یا انجام فعالیتهای دیگر میکنید که مچ دست شما را تحت فشار قرار میدهد باعث تحریک یا ایجاد تورم در تونل کارپال میشود. همچنین آرتریت (Arthritis) میتواند باعث تورم شود که این به عصب صدمه رسانده و باعث بی حس شدن انگشتان دست شود و به سندرم تونل مچ دست یا کارپال معروف است. علائم دیگری که ممکن است به دلیل سندرم تونل مچ دست یا تونل کارپال داشته باشید عبارتند از:
- درد در دست یا انگشتان
- سوزن سوزن شدن در دست یا انگشتان دست
- ضعف در گرفتن اشیا
- بی حوصلگی یا دست و پا چلفتی
- ریختن وسایل (به دلیل عدم کنترل)
بهتر است برای کاهش فشار بر مچ دست بعضی از تغییرات را انجام دهید. به طور مثال وقتی از رایانه، موبایل، تلفن یا سایر دستگاهها استفاده میکنید کمی به دستها و انگشتان استراحت دهید. هنگام استفاده از ماوس و صفحه کلید مچ دست خود را صاف نگه دارید. همچنین ممکن است پزشک از اسپلینت (آتل) استفاده کند تا مچ دست در موقعیتی قرار گیرد که به عصب آسیب نرساند. اگر آرتروز باعث تورم در تونل کارپال میشود، تزریق استروئید ممکن است به شما کمک کند. این راهکارها میتواند تا حدودی علائم تونل مچ دست را تسکین دهد.
عصب تحت فشار
به غیر از سندرم تونل کارپال تعدادی دیگر از بیماریها و درگیریها میتوانند عصبهای بازوها یا مچ دست را فشرده کنند که این شرایط عبارتند از:
- آسیبهای عصبی
- بزرگ شدن ماهیچهها
- عروق خونی بزرگ شده
- کیست
همه این موارد میتوانند باعث بی حس شدن انگشتان دست شوند که حتی ممکن است گاهی احساس درد یا ضعف داشته باشید. درمان بستگی به علت فشار عصب دارد. از فعالیتهایی که علائم را بدتر میکند فاصله بگیرید. در برخی موارد ممکن است برای ترمیم عصب به جراحی نیاز داشته باشید.
عمل تونل کارپال دست چیست؟ | درمان خانگی تونل کارپال دست
اختلالات مصرف الکل
نوشیدن مقادیر زیاد الکل به مدت طولانی میتواند منجر به نوعی آسیب عصبی به نام نوروپاتی الکلی شود که باعث بی حس شدن انگشتان دست چپ یا راست میشود. علائم دیگر ناشی از مصرف الکل شامل موارد زیر میباشد:
- سوزن سوزن شدن یا بی حسی در بازوها یا پاها
- احساس سوزن سوزن شدن در دستها، بازوها یا پاها
- درد در بازوها یا پاها
- افتادن یا تلو تلو خوردن
- ضعف عضلانی، گرفتگی یا اسپاسم
- مشکل در بلع یا غذا خوردن
اصلیترین چیزی که به شما کمک میکند تا علائم نام برده شده را نداشته باشید ترک نوشیدن الکل است که میتواند از بدتر شدن آسیب عصبی جلوگیری کند. اگر با مصرف الکل دست و پنجه نرم میکنید، برنامههای سم زدایی و مراجعه به مراکز ترک میتواند به شما کمک کند تا بتوانید الکل را کنار بگذارید. گزینههای دیگر برای درمان علائم نوروپاتی عبارتند از:
- داروهای ضد درد
- فیزیوتراپی
- آتل یا بریس
- مکملهای غذایی شامل ویتامین E ، B1 ، فولات و ویتامین B12
بیماری کرون چیست ؟ (آیا بیماری کرون خطرناک است؟) | علائم + درمان
فیبرومیالژیا
علامت اصلی فیبرومیالژیا درد گسترده در نقاط مختلف بدن است که علت مشخصی ندارد که میتواند باعث بی حس شدن انگشتان دست و علائم دیگری شود مانند:
- خستگی
- مشکلات تمرکز یا مه مغزی (حس مبهم)
- میگرن یا سایر سردردها
- افسردگی
- مشکلات خوابیدن
پزشکان تصور میکنند که فیبرومیالژیا ممکن است ناشی از مشکلی باشد که در آن مغز سیگنالهای درد را کنترل میکند. هیچ درمان خاصی برای فیبرومیالژیا وجود ندارد اما درمانهای رایج میتواند در مدیریت علائم کمک کند. داروها میتوانند درد را کاهش دهند و به راحت خوابیدن کمک کنند. فیزیوتراپی، کاردرمانی و مشاوره راهکارهایی هستند که به شما در یافتن راههایی برای کنترل علائم ناشی از فیبرومیالژیا در زندگی روزمره کمک میکنند. همچنین ورزش منظم و یافتن راههایی برای کاهش استرس در کاهش علائم فیبرومیالژیا موثر هستند.
فیبرومیالژیا چه بیماریست ؟ | علائم و درمان
علل دیگر بی حس شدن انگشتان دست
سایر مسائل پزشکی نیز میتواند منجر به بی حس شدن انگشتان دست شوند، از جمله:
- سکته
- آسیب مغزی یا نخاعی
- آسیب به شانه
- اسکلروز چندگانه (ام اس)
- عفونتهایی مانند بیماری لایم یا بیماری سفلیس
- عوارض جانبی شیمی درمانی
- کمبود ویتامین B12
- سندرم رینود
اگر بی حس شدن انگشتان دست یک علامت جدید است طوری که برطرف نمیشود یا دردناک میشود حتما موضوع را به پزشک اطلاع دهید. در صورت داشتن هرگونه ضعف، مشکل در فکر کردن یا صحبت کردن، سردرد ناگهانی شدید یا احساس سرگیجه دارید باید فوراً کمکهای پزشکی را دریافت کنید. در صورتی که ناگهان پس از صدمه به سر دچار بی حس شدن انگشتان دست شدید بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.
5 راه پیشگیری از ام اس با ورزش و تغذیه
بی حس شدن انگشتان دست در بارداری
شاید برای شما هم جالب باشد که در دوران بارداری بی حس شدن انگشتان دست یکی از شکایتهای زنان باردار است که در برخی از آنها ممکن است اتفاق بیفتد. بهترین راه این است که کسانی که به عارضه بی حس شدن انگشتان دست دچار میشوند ابتدا به پزشک زنان و زایمان مراجعه کنند تا تشخیص نهایی را اعلام کند و در صورت لزوم مادر را به پزشک دیگری معرفی کند. به طور کلی از عوامل موثر در بی حسی انگشتان دست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تغییرات هورمونی
- تغییرات فیزیکی بدن که به مهرههای کردن و در نتیجه دستان فشار وارد میکند
- خوابیدن روی دست به مدت طولانی
- سندرم تونل کارپال
- مصرف زیاد نمک
- فشار خون پایین
- جابه جا شدن اتصالات و مفاصل
بی حس شدن انگشتان دست در خواب
شاید برای بعضی از افراد اتفاق افتاده باشد که در خواب ناگهان متوجه بی حس شدن انگشتان دست چپ یا راست شدهاند. اگر در طول سال یک یا دو بار چنین اتفاقی بیفتد طبیعی است اما اگر بارها دچار چنین عارضهای شدهاید حتما به پزشک مراجعه کنید. از عواملی که باعث بی حس شدن انگشتان دست در خواب میشوند میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دیابت
- سندرم تونل کارپال
- بیماریهای کلیوی
- بیماری بافت همبند
- آسیب عروقی
- بیماریهای خون
- کم کاری تیروئید
- سرطان
- تومورهای خوش خیم
- آمیلوئیدوز