سنگ کلیه و رژیم غذایی
سنگ کلیه ذرات کوچک، سفت و سختی است که در لولههای عضلانی باریک درون کلیه که ادرار را به مثانه منتقل میکنند تشکیل میشود. سنگ کلیه در انواع مختلف وجود دارد که علاوه بر راههای درمان پزشکی بهتر است از رژیم غذایی کلیه سنگ ساز استفاده کرد تا تشکیل سنگ کلیه به حداقل برسد. با ما در سایت خوب میشی همراه بمانید.
انواع سنگ کلیه
بهتر است قبل از اینکه رژیم غذایی کلیه سنگ ساز را معرفی کنیم به طور مختصر با انواع سنگ کلیه آشنا شویم:
- سنگهای کلسیم: جنس بعضی از انواع سنگ کلیه از کلسیم است که عموما به زیاده روی در خوردن مواد غذایی سرشار از اگزالات برمیگردد. همچنین تعریق زیاد، به مقدار کافی آب و مایعات ننوشیدن نیز از دلایل دیگر تشکیل سنگ کلیه است.
- سنگهای اسید اوریک: سنگ کلیه از جنس اسید اوریک به خاطر بیماریهایی همچون نقرس، دیابت، اسهال مزمن و غیره تشکیل میشود. همچنین زیاده روی در خوردن پروتئین حیوانی نیز اسید اوریک را در ادرار افزایش داده و باعث تشکیل سنگ کلیه اسید اوریک میشود.
- سنگهای سیستئین: عموما سنگ کلیه از جنس سیستین در افرادی تشکیل میشود که از طرف یک یا هر دو والدین او جهش ژنتیکی وجود داشته باشد که البته نسبت به سایر سنگهای کلیه کمتر تشکیل میشود.
- سنگهای استروویتی: عفونت مجاری ادراری باعث تشکیل سنگ کلیه استروویتی میشود.
رژیم غذایی سنگ کلیه کلسیم اگزالات
افرادی که از سنگ کلیه از جنس کلسیم اگزالات رنج میبرند عموما افرادی هستند که کلسیم کافی در دستگاه گوارش ندارند از این رو گفته میشود توانایی جذب کلسیم کاهش داشته است. بهترین رژیم غذایی برای کلیه سنگ ساز از جنس کلسیم اگزالات پرهیز از خوردن مواد غذایی حاوی اگزالات است که مهمترین آنها عبارتنداز:
- ریواس
- توت فرنگی
- نارنگی
- لیمو
- انگور بنفش
- کاکائو داغ
- اسفناج
- کلم
- فلفل سبز
- کرفس
- بادمجان
- جعفری
- بامیه
- لوبیا
- تره فرنگی
- چغندر
- سبوس گندم
- سویا
- کره بادام زمینی
- دانه کنجد
- دانه آفتابگردان
- بادام زمینی
- فلفل سیاه
- دارچین
- چای
- ماهی ساردین
از طرفی دیگر میتوان گفت حذف تمام موارد نام برده شده تقریبا اجتناب ناپذیر است از این رو بهتر است تا حد ممکن مصرف مواد غذایی اگزالات درا کاهش داده شود و جایگزینی برای آن پیدا شود. مصرف غذاهای فرآوری شده و شربت و شیرینیهایی که در تهیه آنها قند و شکر به کار رفته است باید محدود شود.
رژیم غذایی سنگ کلیه اسید اوریک
افرادی که سنگ کلیه آنها از جنس اسید اوریک است، ادرار آنها حالت اسیدی پیدا میکند. مهمترین مواد غذایی که باید تا حد امکان مصرف آنها را در رژیم غذایی سنگ کلیه اسید اوریک باید کاهش یابد که عبارتند از:
- ماهی کولی
- شاه ماهی
- ماهی ساردین
- گوشت غاز
- صدف
- مارچوبه
- قارچ
- دل
- جگر
- قلوه
- گوشت قرمز
تمامی موارد نام برده شده در بالا حاوی پورین هستند که در بدن اسید تولید میکنند. سنگهای اسید اوریکی با بیماریهایی همچون چاقی، پرفشاری خون، دیابت و غیره در ارتباط هستند از این رو با توجه به نوع بیماری ممکن است پزشک مصرف برخی از مواد غذایی را جهت برطرف شدن بیماری یا کنترل آن و پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ کلیه اسید اوریک محدود کند. هدف این است که ادرار به جای اسیدی شدن، قلیایی شود از این رو توصیه میشود از رژیم غذایی کلیه سنگ ساز متناسب با سنگ کلیه اسید اوریک استفاده شود که شامل موارد زیر است:
- آبلیمو طبیعی
- لیموناد طبیعی
- سبزیجات: برگ چغندر، نعناع، ریحان، شوید، گشنیز، پونه و جعفری
- گیلاس
- لبنیات کم چرب
مصرف آلو، گوجه سبز، ذرت و عدس به شدت برای سنگ کلیه اسید اوریک مضر است و باید تا حد امکان از برنامه غذایی حذف شوند.
بهترین رژیم غذایی کودکان بیش فعال | بهترین صبحانه برای کودکان بیش فعال
رژیم غذایی سنگ کلیه سیستئین
سنگ کلیه سیستئین یکی از شایعترین سنگ کلیهها در کودکان و دوران قبل از بلوغ است. سنگ کلیه سیستئین حاوی اسید آمینه سیستئین و متیونین است به همین دلیل در رژیم غذایی کلیه سنگ ساز باید مصرف پروتئین را محدود کرد.
رژیم غذایی سنگ کلیه استروویتی
رژیم غذایی در کلیه سنگ ساز از نوع استروویتی تقریبا میتوان گفت بی فایده است و درمان آن مصرف آنتی بیوتیک تجویز شده توسط پزشک و جراحی برای برداشتن سنگ کلیه است.
رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم | بهترین ویتامین برای کودک اوتیسم
نوشیدنی مفید برای سنگ کلیه
مهمترین و اولین چیزی که به بیمار گفته میشود رعایت کند نوشیدن مایعات است. بهترین مایعی که میتوان نوشید آب است. آب باید به صورت جرعه جرعه در طول روز نوشیده شود. از سایر نوشیدنیهای مفید در رژیم غذایی کلیه سنگ ساز میتوان به موارد زیر اشاره کرد که البته باید از قبل دقت کرد که سنگ کلیه از چه نوعی است تا آن ماده غذایی در لیست مواد غذایی مضر جای نداشته باشد:
- یک فنجان آب+ 2 قاشق غذا خوری سرکه سیب: قبل از وعدههای غذایی
- یک قاشق چایخوری سرکه سیب+ 2 قاشق چایخوری عسل+ در صورت دلخواه با کمی آب: در طول روز
- یک قاشق غذاخوری سرکه سیب+ نصف قاشق چایخوری جوش شیرین: روزی 3 بار
- یک چهارم فنجان آبلیمو+ یک چهارم فنجان روغن زیتون+ یک و نیم فنجان آب: تا یک ساعت پس از مصرف این نوشیدنی چیز دیگری میل نشود، مناسب سنگ کلیه اسید اوریک
- یک لیوان آب ریحان: هر روز یک لیوان
- یک لیوان آب کرفس: هر روز یک لیوان
- یک لیوان آب لوبیا قرمز: آب لوبیا پخته را جدا کنید و روزانه یک لیوان از آن بنوشید.
- یک لیوان آب سبزه گندم: روزانه یک لیوان
- یک لیوان ماء الشعیر خانگی: روزانه یک لیوان ماء الشعیر خانگی بنوشید، از مصرف ماء الشعیر صنعتی و آماده خودداری کنید.
قبل از اجرای هرگونه رژیم غذایی کلیه سنگ ساز، با پزشک مشورت کنید زیرا بعضی از رژیمهای غذایی برای برخی از بیماریهایی که همزمان با سنگ کلیه وجود دارند مضر است.