رژیم غذایی مناسب کودک اوتیسم
اوتیسم اختلال ژنتیکی است که فرد را از نظر علائم و رفتار از اطرافیان متمایز میسازد. کودکان نیز میتوانند دچار اوتیسم شوند از این رو نیاز به توجه بیشتری دارند. کودکان اوتیسم فرشتههای معصومی هستند که در کنار برآورده کردن نیازهای روحی، عاطفی و جسمانی آنها باید توجه ویژهای به تغذیه آنها داشت. با ما در سایت خوب میشی همراه بمانید تا رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم را معرفی کنیم.
رژیم غذایی کودک اوتیسم | بهترین ویتامین برای کودک اوتیسم
در کودکان مبتلا به اوتیسم شاهد موارد زیر هستیم:
- غذا خوردن مکرر بدون اینکه کودک اوتیسمی گرسنه باشد (قادر به تشخیص سیری یا گرسنگی خود نیست)
- عدم پذیرش غذاهای جدید
- عدم پذیرش رنگ غذاها به خصوص قرمز و زرد
- تمایل به خوردن غذاهای تکراری و محدود
- مشکل در هضم بعضی از مواد غذایی
- یبوست یا اسهال
- مشکلات گوارشی
- عفونتهای مکرر
- حساسیت به مواد غذایی به خصوص گلوتن
- خطرناک بودن مواد غذایی فرآوری شده
به همین دلیل در انتخاب رژیم غذایی برای کودکان مبتلا به اوتیسم و ویتامینهای مصرفی باید حساسیت نشان داد. در ادامه انواع خوردنیهای مجاز و غیر مجاز برای کودکان اوتیسم را معرفی خواهیم کرد.
بیشترین کمبود مواد مغذی در کودکان مبتلا به اوتیسم فیبر، اسیدفولیک، کلسیم، آهن، روی و ویتامین های A، C،D، E، K، B6 و B12 است. به دلیل ترجیحات غذایی یا وسواس بیش از حد بعضی از کودکان مبتلا به اوتیسم ممکن است فقط یک یا دو مورد از این مواد مغذی را دریافت کنند. اجتناب از غذا به این معنی است که بسیاری از کودکان اوتیسم به اندازه کافی این ویتامینها و مواد معدنی را دریافت نمیکنند. برای کمک به کودک در تعادل مناسب این مواد مغذی مهم، سعی کنید رژیم غذایی کودک اوتیسم را با کمک یک متخصص رفتار درمانی به تنظیم کنید که میتواند شامل موارد زیر باشد:
- لوبیا مانند لوبیا دریایی (لوبیا سفید)، لوبیای چیتی و لوبیای سیاه
- بادام زمینی و کره بادام زمینی
- دانههای آفتابگردان
- تخم مرغ
- غذاهای دریایی
- دانههای چیا (تخم چیا)
- شیر سویا
- بادام و شیر بادام
- انجیر خشک
- زردآلو
- ادامام (جوانه سویا، دانه سبز سویا)
- سبزیجات صلیبی (سبزیجات چلیپایی) مانند کلم پیچ و کلم بروکلی
- اسفناج
- غلات صبحانه غنی شده
- عدس
- شکلات تلخ
- گوشت گاو، بوقلمون و مرغ بدون چربی
- نخود
- بلغور جو دوسر
- نخود سبز
- انبه
- خربزه
- طالبی
- گوجه فرنگی و آب گوجه فرنگی
- هویج
- موزکیوی
- سیب زمینی
- هندوانه
- فلفل قرمز شیرین
- کدو تنبل
- مرکبات مانند پرتقال، نارنج و گریپ فروت
- قارچ
- برگ چغندر
- کدو تنبل
- آووکادو
- برنج
- پیاز
- سیر
البته اگر قبلا هر یک از موارد بالا را امتحان کردهاید و احساس میکنید کودک با آن سازگار نیست نباید در رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم جای گیرد. توصیه میشود اگر قصد اضافه کردن ماده غذایی جدیدی را به غذای کودک دارید آن را به تدریج وارد برنامه غذایی کودک نمایید تا به یک باره با آن رو به رو نشود که بخواهد واکنش منفی یا حساسیت نشان دهد. از آنجایی که بیشتر کودکان اوتیسم خوش غذا نیستند بهتر است وعدهها در حجم کم آماده شوند تا اسراف نشود و هر 2 ساعت یک بار تغذیه شوند تا هم گرسنه نمانند و هم در دفعات مکرر وعدههای غذایی با حجم کم مصرف کنند.
همه چیز درباره گلوکوم یا آب سیاه چشم | گلوم زاویه بسته و باز
غذاهای نامناسب در رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم
اگر متوجه شدید یک ماده غذایی خاص منجر به مشکلات معده یا رفتارهای منفی میشود، از آن پرهیز کنید. غذاهای رایجی که ممکن است در کودکان اوتیسم مشکلاتی ایجاد کنند عبارتند از:
- شیر و سایر محصولات لبنی (پودر شیر، دوغ، کره، روغن حیوانی، سر شیر، کشک، بستنی، انواع پنیرها، فرنی، خامه)
- محصولات گندم و چاودار
- غذاهای پر از قند و شیرینی / شیرین کنندههای مصنوعی
- گوشتهای فرآوری شده (هات داگ، کالباس و سوسیس)
- انواع کنسروها
- چاشنیهای کارخانهای
- فلفل قرمز
با متخصص اطفال و متخصص تغذیه برای تعیین بهترین مواد غذایی برای رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم مشورت کنید. یک درمانگر رفتاری میتواند برنامهای را طراحی کند که به شما کمک کند غذاهای جدید را به روش بهینه در رژیم غذایی کودک خود وارد کنید.
کمبود هر ویتامین چه علائمی را در کودکان مبتلا به اوتیسم ایجاد میکند؟
دلیل تاکید بر انتخاب بهترین رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم که در برگیرنده ویتامینها و منابع مغذی مختلف باشد این است که کمبود هر یک از ویتامینها میتواند منجر به بروز برخی اختلالات رفتاری و شدت یافتن آنها شود. برای دانستن اینکه کمبود هر ویتامین چه علائمی را در کودکان مبتلا به اوتیسم ایجاد میکند ادامه مطلب را مطالعه کنید:
با غذا نخوردن کودک چه کنیم ؟ | راهکارهای عملی
منیزیم
کمبود منیزیم باعث انجام رفتارهای تکراری بیش از حد مانند تکان دادن دست و پاها، دندان قروچه، استرس و اضطراب، تمرکز پایین و کاهش توجه میشود. غذاهای سرشار از منیزیم عبارتند از:
- آجیل خام
- سبزیجات
- کنجد
- ...
امگا 3
کمبود امگا 3 باعث میشود که تعامل و معاشرت در کودکان اوتیسم کاهش یابد از این رو توصیه میشود مصرف امگا 3 در رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم جای گیرد که در مواد غذایی زیر به وفور یافت میشود:
- گردو
- ماهی قزل آلا
- ماهی سالمون
- روغن ماهی
ویتامین D
مشکلات گوارشی کودک، سندروم نشت روده (سندرم روده نشت کننده) و اختلال در عملکرد انتقال دهندههای عصبی از کمبود ویتامین دی سر چشمه میگیرد. مواد غذایی سرشار از ویتامین دی که میتواند در رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم جای گیرد عبارتند از:
- ماهی سالمون
- ماهی ساردین
- میگو
- شیر سویا
- پرتقال و آب پرتقال
- جو دو سر
ویتامین C
کمبود ویتامین C در رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم منجر به بروز حساسیتها و التهابهای پوستی یا گوارشی در کودک میشود. ویتامین ث با خاصیت آنتی اکسیدانی و سم زدایی و همچنین نقش موثر در ترمیم و ساخت سلولهای بدن برای کودکان ضروری است. بهترین منابع ویتامین سی عبارتند از:
- جعفری تازه
- ریحان خشک
- کیوی
- کلم بروکلی
- پرتقال و آب پرتقال
- گوجه فرنگی تازه و خشک شده
- پیازچه
- انبه
- غلات غنی شده
کازئین، گلوتن و کودکان اوتیسم
در رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم گلوتن و کازئین جایگاهی ندارد زیرا برخی از کودکان در هضم و جذب مواد غذایی حاوی کازئین و اوتیسم مشکل دارند. کازئین و گلوتن در محصولات لبنی و در محصولاتی که از گندم یا چاودار تهیه میشوند مانند نان، شیرینی، بیسکوئیت، کراکر، پودر سوخاری، ماکارونی، رشته فرنگی، پاستا، ماء الشعیر و کلوچه یافت میشود؛ از این رو شایسته است گلوتن و کازئین از رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم حذف شود چرا که در غیر این صورت منجر به موارد زیر میشود:
- مشکلات ارتباطی
- کاهش تمرکز
- گیجی
- رخوت
بهتر است قبل از اینکه به طور کامل گلوتن و کازئین را از رژیم غذایی برای کودکان اوتیسم حذف کنید ابتدا با پزشک مشورت کنید تا بتوان جایگزین مناسب آن را در بدن کودک پیدا کرد و در صورت صلاحدید پزشک رژیم غذایی افراد مبتلا به سلیاک را برای کودکان اوتیسم اجرا کرد. از جایگزینها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ماکارونی بدون گلوتن
- آرد بادام
- آرد لوبی
- آرد ارزن
- آرد برنج (سفید یا قهوهای)
- سیب زمینی
- برنج
- شیر برنج
- شیر بادام
- شیر نارگیل
- مارگارین ذرت
بیماری سلیاک چیست ؟ | علائم + تشخیص + درمان
موارد غذایی نام برده شده با استناد به منابع معتبر داخلی و خارجی تهیه شدهاند اما باید قبل از اعمال آن در رژیم غذایی روزانه کودک با پزشک وی مشورت کرد.