دندانپزشکی و سلامت دهان

برای درمان بیماری زونا چه بخوریم؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه تاریخ نگارش: ۲ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۳
تعداد رای‌دهندگان:
۰
۰
دسته ها:

بیماری زونا یک عفونت ویروسی است که باعث ایجاد تاول‌های دردناک روی پوست می‌شود. مصرف غذاهای غنی از ویتامین C، B12 و آنتی‌اکسیدان‌ها می‌تواند به کاهش التهاب و تسریع بهبودی کمک کند.

بیماری‌های مختلفی وجود دارد که می‌بایست قبل از گسترش و پیشرفت کردن هرچه سریع‌تر درمان شوند. زونا یکی از آن بیماری‌های دردناک بوده که شبیه آبله مرغان است و به صورت نهفته در سلول‌های عصبی ستون فقرات باقی می‌ماند و بعد از مدتی به صورت مریضی زونا فعال می‌شود. داروهای مختلفی برای درمان زونا وجود دارند که می‌توان از غذاها و خوراکی برای اثربخشی بهتر و سریع‌تر استفاده کرد. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این مقاله از خوب میشی همراه ما باشید.

توضیح مختصر درباره زونا

زونا یک بیماری ویروسی است که به وسیله ویروس واریسلا زوستر ایجاد می‌شود. ویروس واریسلا زوستر باعث ایجاد آبله مرغان در بچه‌ها می‌شود و بعد از بهبودی، در سیستم عصبی بدن پنهان می‌ماند. در شرایط خاص و عموما پس از چند سال این ویروس دوباره فعال شده و منجر به بروز زونا می‌شود. زونا بیشتر در افراد بالای 50 سال اتفاق میفتد. 

پیشنهاد مطالعه:

بیماری زونا چیست ؟ و علائم آن

بیماری زونا

علائم بیماری زونا شامل درد، سوزش و راش‌های پوستی مشابه تاول و زخم‌های دردناک است که می‌توانند بسیار آزاردهنده باشند. تاول‌های ایجاد شده زونا معمولا در شکم، پشت بدن، سینه و گردن ظاهر می‌شوند که در برخی از افراد در صورت نمایان خواهد شد. 
با توجه به اینکه زونا می‌تواند تأثیرات زیادی بر روی کیفیت زندگی بگذارد برای درمان زونا چه بخوریم؟ در این بخش از سایت خوب میشی به بررسی سیاست‌های تغذیه‌ای و روش‌های خانگی برای درمان این بیماری پرداخته شده است.

چه غذایی برای زونا خوبه؟

وقتی فردی دچار بیماری زونا می‌شود ضروری است که رژیم غذایی وی شامل مواد غذایی مفیدی باشد که به التیام سریع‌تر زخم‌ها و کاهش التهاب کمک کند. انتخاب مواد غذایی مغذی به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند. بعضی از غذاهای مفید برای افرادی که زونا گرفته‌اند عبارتند از:

1. میوه‌ها و سبزیجات

میوه‌ها و سبزیجات سرشار از ویتامین‌ها، مواد معدنی و آنتی‌اکسیدان‌ها به تسکین درد و التهاب کمک می‌کنند. برخی از آنها شامل:

  • پرتقال و لیمو: پرتقال و لیمو غنی از ویتامین C هستند که به تقویت سیستم ایمنی و مبارزه با عفونت‌ها کمک می‌کند. همچنین، ویتامین C به تسکین التهاب ناشی از زونا کمک می‌کند.
  • انواع توت‌ها: توت‌فرنگی، زغال‌اخته و تمشک حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی هستند که به کاهش التهاب و بهبود شرایط پوست کمک می‌کنند بنابراین برای درمان زونا بسیار مفید هستند.
  • فلفل دلمه‌ای: فلفل دلمه‌ای حاوی ویتامین C و آنتی‌اکسیدان‌هایی است که به کاهش التهاب و بهبود سیستم ایمنی کمک می‌کند در نتیجه فرد مبتلا به زونا زودتر بهبود می‌یابد. 
  • سبزیجات سبز: سبزیجات سبز مانند کاهو، کلم، اسفناج و بروکلی که سرشار از ویتامین K و مواد معدنی هستند و به تسکین علائم کمک می‌کنند.

چه غذاهایی برای زونا خوبه

2. غلات کامل

  • غلات کامل مانند برنج قهوه‌ای و کینوا گزینه‌های عالی برای تامین انرژی بدن هستند. این منابع غذایی سرشار از فیبر و مواد مغذی هستند که به بهبود عملکرد گوارش و تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کنند. برنج قهوه‌ای را می‌توان جایگزین برنج سفید کرده و دانه‌های کینوا را پس از پختن در آب در سالاد و خوراک استفاده کرد. 

3. پروتئین‌های بدون چربی

پروتئین‌ها برای ترمیم بافت‌ها و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مهم هستند. پروتئین‌های بدون چربی شامل موارد زیر است:

  • ماهی: ماهی مانند سالمون و ساردین که منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا-۳ هستند و خاصیت ضد التهابی دارند برای درمان زونا مناسب هستند.
  • مرغ: مرغ بدون پوست پروتئین با کیفیت بالا را در اختیار بدن قرار می‌دهد که بهتر است آب‌پز مصرف شود. 
  • حبوبات: انواع حبوبات مانند لپه و نخود حاوی پروتئین‌های گیاهی و فیبر هستند و به تقویت سیستم ایمنی کمک می‌کنند در نتیجه از آن برای بهبودی سریع‌تر بیماری زونا کمک گرفته می‌شود. 

4. چربی‌های سالم

  • چربی‌های سالم از جمله چربی‌های موجود در روغن زیتون، آووکادو و مغزها به کاهش التهاب و بهبود سلامت پوست کمک می‌کنند. چربی‌های نام برده شده می‌توانند به تسکین علائم زونا کمک کنند.

5. مایعات و هیدراتاسیون

  • نوشیدن مایعات کافی برای حفظ هیدراتاسیون بدن ضروری است. مصرف آب، چای‌های گیاهی و آب‌میوه‌های طبیعی می‌تواند به تسکین علائم زونا کمک کند و از بروز عوارض بیشتری جلوگیری نماید. به طور کلی هیدراته نگه داشتن بدن در دوران بیماری بسیار مهم است. 

برای بهبود زونا چی بخوریم

بهترین ماده‌های غذایی برای درمان خانگی زونا

بعضی مواد خاص وجود دارند که می‌توانند به طور ویژه به درمان خانگی زونا کمک کنند. این مواد غذایی نه تنها ارزش غذایی بالایی دارند بلکه خواص ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی نیز دارند بنابراین توصیه می‌شود در وعده‌های غذایی از آن‌ها استفاده شود تا درمان زونا روند سریع‌تری داشته باشد.

1. زردچوبه

زردچوبه یکی از بهترین ادویه‌ها در جهان است که به خاطر خاصیت ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی‌ شناخته شده است. می‌توان زردچوبه را به غذاها اضافه نموده یا چای زردچوبه را مصرف کرد. چای زردچوبه از دم کردن پودر یا ریشه تازه و رنده شده زردچوبه به دست می‌آید. زردچوبه کمک می‌کند تا التهاب ناشی از زونا کاهش یابد و به ترمیم پوست کمک کند.

2. سیر

سیر به عنوان آنتی‌بیوتیک طبیعی شناخته می‌شود و خواص ضد التهابی فوق‌العاده‌ای دارد. افزودن سیر به وعده‌های غذایی می‌تواند به تقویت سیستم ایمنی و مقابله با عفونت‌ها کمک کند. مصرف سیر خام می‌تواند مزایای بیشتری در درمان زونا داشته باشد اما اگر مصرف آن به صورت خام سخت است می‌توان به صورت پخته شده یا پودر در غذاها استفاده کرد. 

3. ماست پروبیوتیک

ماست‌های پروبیوتیک حاوی باکتری‌های مفید هستند که به بهبود میکروبیوم روده و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند. انتخاب ماست بدون شکر که حاوی پروبیوتیک‌ها باشد به بهبود شرایط بیمارانی که دچار زونا هستند کمک می‌کند. می‌توان به ماست پروبیوتیک میوه‌های مفید مانند توت فرنگی، تمشک یا حتی سبزیجات اسفناج و غیره اضافه کرد تا خواص آن افزایش یابد. 

برای درمان زونا چی بخوریم

4. چای سبز

چای سبز به خاطر خواص آنتی‌اکسیدانی و ضد التهابی‌ معروف شده است. مصرف چای سبز می‌تواند به کاهش التهاب و تسکین درد ناشی از زونا کمک کند. می‌توان روزانه ۲ تا ۳ فنجان چای سبز نوشید.

5. عسل

عسل طبیعی دارای خواص ضدباکتریایی و ضد التهابی است. استفاده از عسل به‌ عنوان شیرین‌کننده طبیعی در چای یا ماست می‌تواند نه تنها طعم لذیذی به غذاها بدهد بلکه به بهبود زخم‌ها نیز کمک کند. عسل‌های صنعتی گزینه مناسبی برای درمان زونا نیستند بنابراین بهتر است از عسل‌های طبیعی استفاده شود.‌

6. خاک شیر

خاک شیر طبع خنک داشته در نتیجه به کاهش درد و سوزش ناشی از زونا کمک می‌کند. خاکشیر خارش ناشی از زونا را هم برطرف می‌کند که می‌توان آن را با آب خسانده و مصرف کرد یا اینکه آن را با آب هندوانه ترکیب کرده و یا همراه با شربت آبلیمو مصرف کرد. 

درمان خانگی زخم زونا

علاوه بر درمان خانگی زونا از طریق انتخاب مواد غذایی مناسب، می‌توان با رعایت چند نکته دیگر نیز از بروز زخم‌ها و عوارض ناشی از این بیماری کاست:

1. استفاده از کمپرس سرد

کمپرس سرد می‌تواند به کاهش التهاب و تسکین درد و سوزش کمک کند. برای این کار کافی است یک پارچه تمیز را در آب سرد خنک کنید و به‌طور مکرر روی ناحیه آسیب‌دیده قرار داد. دوش آب سرد نیز تاثیر شگفت‌انگیزی بر روی کاهش التهابات ناشی از بیماری زونا دارد.‌

2. مراقبت از زخم‌ها

زخم‌های ناشی از بیماری زونا باید تمیز و خشک نگه داشته شوند. استفاده از پمادهای ضدعفونی‌کننده و پوشاندن زخم‌ها به‌طور منظم می‌تواند از عفونت‌های ثانویه جلوگیری کند. به‌علاوه از خارش زخم‌ها خودداری کنید و ملحفه و حوله مورد استفاده باید تمیز و جدا از سایرین باشد. 

3. استراحت کافی

توجه به نیازهای بدنی و استراحت کافی می‌تواند به درمان سریع‌تر و مؤثر زونا کمک کند. خواب کافی به سیستم ایمنی یادآوری می‌کند که باید برای مبارزه با عفونت فعال شود بنابراین درمان بیماری زونا با سرعت بیشتری انجام خواهد شد. 

4. تنفس عمیق و کاهش استرس

استرس می‌تواند عوارض زونا را تشدید کند. تکنیک‌های تنفس عمیق و تمرین مدیتیشن تا حد زیادی می‌تواند به کنترل استرس و بهبود شرایط بیماری کمک کند. بهتر است از شنیدین یا دیدن صحنه‌های ترسناک خودداری کرده و در مکانی آرام قرار گرفت.

5. داروهای مسکن

اگر درد ناشی از زونا شدید باشد، می‌توان از داروهای مسکن مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کرد. این داروها می‌توانند به کاهش درد و التهاب کمک نمایند که باید تحت نظر پزشک مصرف شوند.

جمع ‌بندی

برای درمان زونا چه بخوریم؟ شامل انتخاب مواد غذایی مغذی و سالم، همراه با رعایت نکات بهداشتی و درمان‌های طبیعی است که می‌توانند به تسکین علائم کمک کنند. درمان قطعی زونا وجود ندارد اما با ترکیب روش‌های خانگی و پزشكی می‌توان به بهبود کیفیت زندگی و تسکین علائم کمک کرد.
در صورت بروز هرگونه علامت شدید یا عوارض ناشی از این بیماری، حتما باید به پزشک مراجعه کرد. پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل، استراحت کافی و کنترل استرس می‌تواند به بیمار در مدیریت بیماری زونا کمک کند.

 
امتیاز دهید: ۱ ۲ ۳ ۴ ۵
در حال گرفتن اطلاعات...
سوال خود را بپرسید
سفارش کالا و خدمات پزشکی
در حال گرفتن اطلاعات...
در حال گرفتن اطلاعات...
نظرات کاربران روی این مقاله