اختلال موکنی چیست؟ | اختلال وسواس موکنی
اختلال موکنی یا تریکوتیلومانیا (Trichotillomania) که با عنوان اختلال کشیدن مو شناخته میشود، نوعی اختلال کنترل ناگهانی است. افرادی که مبتلا به اختلال موکنی هستند تمایل غیرقابل کنترلی برای کشیدن موهای خود دارند و میدانند که میتوانند آسیب ببینند اما اغلب نمیتوانند انگیزه ناشی از آن را کنترل کنند و ممکن است هنگامی که تحت فشار قرار میگیرند موهای خود را بکَنند تا راهی برای آرامش خود بیابند.
اختلال کندن موی سر و ابرو | اختلال کندن موی بدن
اختلال موکنی تنها به کندن موهای سر محدود نمیشود بلکه ممکن است فرد مبتلا اقدام به کندن موهای روی بدن، ابرو و حتی مژهها کند. اختلال موکنی به صورت خودآگاه و یا به صورت ناخودآخودگاه در جمع یا در خفا انجام میشود. برخی از افراد از کندن موها احساس خوب و گروهی دیگر احساس منفی دارند اما در هر حال هرچه که باشد اختلال موکنی یک بیماری است که باید آن را شناخت و دنبال درمان رفت.
بیماری اختلال دوقطبی چیست ؟ | علائم و درمان اختلال دوقطبی
علائم اختلال موکنی
اختلال موکنی علاوه بر کشیدن مکرر مو، علائم دیگری نیز ممکن است داشته باشد که شامل موارد زیر است:
- احساس تنش قبل از کشیدن موها یا هنگام تلاش برای مقاومت در برابر هوس کشیدن موها
- احساس آرامش، رضایت یا خوشحالی پس از عمل به انگیزه کشیدن موها
- ناراحتی یا مشکلات در کار یا زندگی اجتماعی به دلیل کشیدن مو
- تکههای برهنهای که موها در آن قسمت بیرون کشیده شده است
- رفتارهایی مانند بازرسی ریشه مو، پیچاندن مو، کشیدن مو بین دندانها، جویدن مو یا خوردن مو
- ترجیح برای انواع خاصی از بافت مو
اگر مبتلا به اختلال موکنی هستید ممکن است اختلالات دیگری نیز داشته باشید که اغلب همراه با اختلال موکنی است مانند:
- اونیکوفاژی (ناخن جویدن)
- اختلال کندن پوست
- کشیدن الیاف از پتو یا کشیدن مو از عروسکها
بسیاری از افرادی که مبتلا به اختلال موکنی هستند سعی میکنند مشکل خود را انکار کنند و ممکن است با پوشیدن کلاه، روسری و مژه مصنوعی و زدن سایه به ابروها ریزش موهای خود را پنهان کنند.
چگونه از افکار منفی خلاص شویم ؟
علت اختلال موکنی
علت دقیق تریکوتیلومانیا (اختلال موکنی) مشخص نیست. ممکن است اختلال موکنی مربوط به تغییرات مسیرهای مغزی باشد که نواحی درگیر در نحوه مدیریت احساسات، حرکت، عادتها و کنترل تکانهها را به هم مرتبط میکند. برخی موارد ممکن است خطر ابتلا به اختلال موکنی را افزایش دهند، از جمله:
- سن: اختلال موکنی معمولاً در اوایل نوجوانی، بین 10-13 سالگی شروع میشود که میتواند در طول زندگی دوام داشته باشد اگرچه علائم ممکن است بیایند و بروند.
- ژنها: در برخی از خانوادهها گرایش به اختلال موکنی ممکن است منتقل شود. اگر یکی دیگر از اعضای خانواده آن را داشته باشد، بیشتر محتمل است که سایر افراد خانواده نیز درگیر آن شوند.
- سایر اختلالات سلامت روان: اگر با اختلال موکنی زندگی میکنید، ممکن است مشکلات بهداشت روانی دیگری مانند اضطراب، افسردگی یا وسواس (OCD) داشته باشید.
- فشار و استرس شدید: فشار و استرس ممکن است باعث ایجاد اختلال موکنی در برخی افراد شود. استرس میتواند در شرایطی از جمله درگیری خانوادگی، سوءاستفاده یا مرگ یک دوست یا یکی از اعضای خانواده ایجاد شود.
سندرم گانسر چیست ؟ | علت ، علائم و درمان
تشخیص اختلال موکنی
اختلال موکنی بر اساس علائم آن تشخیص داده میشود. هیچ آزمایش خاصی برای اختلال موکنی وجود ندارد. پزشک ممکن است فردی را که علائم تریکوتیلومانیا دارد به روانپزشک یا روانشناس ارجاع دهد که میتواند با فرد مصاحبه کند و ببیند آیا وی به اختلال موکنی مبتلا شده است یا خیر. اگر به شما اعلام میشود که دچار اختلال موکنی هستید خود را ملامت نکنید زیرا افراد بسیاری هستند که به آن مبتلا بوده و به تدریج درمان شدهاند.
اختلال موکنی و درمان | درمان اختلال موکنی
بسیاری از انواع درمان می تواند از افراد مبتلا به اختلال موکنی حمایت کند و حتی به آنها کمک میکند تا کندن موهای خود را به طور کامل متوقف کنند که عبارتند از:
- درمان پذیرش و تعهد: با درمان پذیرش و تعهد قادر خواهید بود بدون اقدام به کشیدن و کندن موها، با میل به کندن مو کنار بیاید تا نیازی به کندن مو نباشد.
- معکوس سازی عادت: اغلب معکوس سازی عادت درمان اصلی اختلال موکنی است که به فرد کمک میکند تا به جای کشیدن موها عادات کم خطر دیگری را مانند مشت کردن انگشتان در هنگام تمایل به کشیدن موهای خود تمرین کند.
- درمان شناختی: درمان شناختی یا رفتار درمانی به مبتلایان اختلال موکنی کمک میکند تا باورهایی را که منجر به کشیدن مو میشود کشف کرده و تغییر دهند.
12 دلیل عدم تمرکز + درمان عدم تمرکز در بزرگسالان
دارو برای اختلال موکنی
هیچ داروی مورد تایید اداره مواد غذایی و دارویی ایالات متحده آمریکا (FDA) برای اختلال موکنی وجود ندارد اما این داروها ممکن است علائم را در برخی افراد کنترل کنند:
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد روان پریشی غیر معمول
- ان- استیل سیستئین، مکمل اسید آمینه
اختلال موکنی در کودکان | اختلال کندن مو در کودکان
اختلال موکنی در کودکان ناشی از وسواس فکری – عملی است که معمولا کودک به صورت ناخودآگاه آن را انجام میدهد. هنگامی که کودک دچار استرس یا وسواسهای فکری میشود تعادل برخی از مواد شیمیایی در مغز به هم خورده و کودک با کندن مو و حتی بلعیدن آن به اختلال ایجاد شده پاسخ میدهد. مراجعه به مشاور روانشناس متخصص در حوزه کودکان و افزایش افزایش آگاهی کودک از موکنی به صورت تذکرهای ملایم و دوستانه کمک میکند تا کودک به تدریج عادت کندن مو را ترک کند. هرگز کودک را به خاطر کندن مو دعوا و سرزنش نکنید زیرا وی به صورت ناخودآگاه آن را انجام میدهد و با ملامت کردن او استرس و فشار بیشتری به او وارد میکنید. کودکان فرشتههای معصومی هستند که پناهی جز شما ندارند.
اختلال پیکا چیست ؟ | علائم و راه های درمان پیکا
عوارض اختلال موکنی
اختلال موکنی میتواند ناراحتی زیادی را برای افرادی که به آن مبتلا هستند ایجاد کند. بسیاری از مبتلایان به اختلال موکنی میگویند احساس شرم و خجالت میکنند و اغلب عزت نفس پایینی دارند. عوارض دیگر میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکلات در محل کار و محیط اجتماعی: افراد مبتلا به اختلال موکنی ممکن است از موقعیتهای اجتماعی و دوستیها دوری کنند و حتی پیشنهادات شغلی را رد کنند زیرا از کشیدن و کندن مو خجالت میکشند.
- آسیب به پوست و مو: کشش مداوم میتواند جای زخم بر روی پوست سر بگذارد و رشد مو را در دراز مدت تحت تاثیر قرار دهد.
- تریکوبزوار: تریکوبزوار در واقع موهای بزرگ و گلوله شدهای به نام تریکوبزوآر هستند که در دستگاه گوارش ایجاد میشوند زیرا فرد موها را کنده و میبلعد. با گذشت زمان، گلولههای مو ایجاد شده در معده میتوانند باعث کاهش وزن، حالت تهوع، استفراغ، درد شکمی و انسداد روده شوند.
همه چیز درباره حملات پانیک | علائم + درمان
پیشگیری از اختلال موکنی
هیچ راه اثبات شدهای برای جلوگیری از اختلال موکنی وجود ندارد اما درمان به محض شروع علائم میتواند کمک بزرگی باشد. یادگیری مدیریت استرس نیز ایده خوبی است زیرا استرس اغلب باعث کشیدن مو و اختلال موکنی میشود.