علت سر شدن پا چیست؟ | چرا پاها بی حس میشود؟
سر شدن پا معادل واژه بی حس شدن پا است. وقتی پاها بی حس میشوند، ممکن است ناشی از نشستن بیش از حد در یک موقعیت و یا آسیب عصبی ناشی از دیابت باشد. با دلایل احتمالی سر شدن پا آشنا شوید تا بدانید که در این مورد باید چه کار کنید. با ما در سایت خوب میشی همراه بمانید.
علت سر شدن پای چپ | علت سر شدن پای راست
1- پارستزی (خواب رفتگی) و سر شدن پا
اگر بنشینید یا پاهای خود را برای مدت طولانی به صورت متقاطع قرار داده باشید، فشار میتواند عصب پای شما را به طور مختصر فشرده کند که مانع از آن میشود که مغز و اعصاب پای شما آنطور که باید با یکدیگر ارتباط داشته باشند که گفته میشود پاها خواب رفته است. به خواب رفتگی پاها در اصطلاح پارستزی میگویند اما اکثر مردم از واژه به خواب رفته است استفاده میکنند. اگر پارستزی دلیل سر شدن پای چپ یا راست است، ممکن است موارد زیر را هم تجربه کنید:
- سوزش
- مور مور شدن
- احساس خرش در زیر پوست
هنگامی که پای خود را حرکت میدهید، سر شدن پا (بی حسی پاها) باید برطرف شود. اگر وضعیت نشستن خود را مدام تغییر دهید و سعی کنید پاهای خود را برای مدت طولانی روی هم نیندازید میتوانید از پارستزی جلوگیری کنید.
دلایل بی حس شدن پا چیست ؟ | درمان بی حس شدن پا هنگام خواب
2- سیاتیک و سر شدن پا
عصب سیاتیک از ناحیه کمر، لگن و باسن و پایین پاها عبور میکند. اگر عصب سیاتیک گیر افتاده شود میتواند باعث سر شدن پا شود در نتیجه احساس بی حسی در پا را دارید. احتمالا میدانید که سیاتیک اغلب یک طرف بدن را درگیر میکند. اگر به مدت طولانی بنشینید، وزن اضافه داشته باشید یا در گروه سنی بالا باشید احتمال اینکه دچار سیاتیک شوید زیادتر خواهد بود. علاوه بر سر شدن پا شاید موارد زیر را نیز تجربه کنید:
- دردی که از ناحیه کمر به پایین ساق پا پخش میشود که اغلب گفته میشود پشت ساق پا در زیر زانو و حتی انگشتان پا تیر میکشد
- دردی که هنگام سرفه، عطسه یا مدتی نشستن بدتر میشود
- ضعف عضلانی
- مور مور شدن
سیاتیک خفیف گاهی خود به خود بدون هیچ درمان یا پیگیری از بین میرود. اگر داروی شما بیش از یک هفته طول میکشد، درد سیاتیک پس از حادثهای شروع شده است یا کنترل مثانه یا روده خود را از دست دادهید با پزشک خود مشورت کنید. برخی از داروها مانند داروهای ضد التهاب یا تزریق استروئید میتوانند درد را کاهش دهند. فیزیوتراپی نیز در کاهش درد ناشی از گرفتگی سیاتیک کمک میکند. در موارد شدید احتمال دارد که برای برداشتن فشار از روی عصب به جراحی نیاز داشته باشید.
3- دیابت و سر شدن پا
قند خون بالا در مدت زمان طولانی میتواند به عصب سراسر بدن آسیب برساند. بی حسی معمولاً از انگشتان دو پا شروع میشود و سپس به آرامی به سمت بالا حرکت میکند که پزشک آن را نوروپاتی محیطی مینامد. نوروپاتی محیطی محدود به سر شدن پا نیست بلکه دستها و بازوها نیز ممکن است بی حس شوند و متوجه خواهید شد که این حالت در شب بدتر میشود. اگر نوروپاتی محیطی علت سر شدن پا و احساس سوزن سوزن شدن است، ممکن است موارد زیر را نیز احساس کنید:
- درد شدید پا
- ضعف عضلانی
- رفلکسهای ضعیف (اغلب در مچ پا و یا کف پا)
- مشکل در تعادل
- زخم پا یا عفونت
- درد هنگام لمس کردن
در صورت مشاهده علائم بی حسی پا در ارتباط با دیابت با پزشک در ارتباط باشید. برای کنترل بهتر قند خون شاید به کمک نیاز داشته باشید که اگر آن را نادیده بگیرید آسیب عصبی میتواند صدمه پا را به مواردی بیشتر افزایش دهد و با گذشت زمان صدمات مکرر پا میتواند منجر به درد مفاصل شود.
علائم و درمان تستوسترون پایین در مردان
4- اسکلروز چندگانه (ام اس) و سر شدن پا
سر شدن پا یکی از علائم اولیه شایع بیماری مولتیپل اسکلروزیس (MS) است. اگر مبتلا به بیماری ام اس هستید، سیستم ایمنی بدن به جای دفاع بدن در برابر میکروبها به سیستم عصبی مرکزی حمله میکند. پا ممکن است احساس سوزن سوزن شدن داشته باشد و یا سر شدن پا میتواند آنقدر شدید باشد که نتوانید پای خود را احساس کرده و به سختی برای راه رفتن تلاش کنید. هیچ دو نفر مبتلا به ام اس علائم مشابهی ندارند اما به طور کلی به جز سر شدن پا علائم زیر ممکن است رخ دهند:
- خستگی
- سفتی یا اسپاسم عضلانی
- ضعف عضلانی
- احساس سرگیجه یا سبکی سر
- مشکلات بینایی
- تغییرات در خلق و خوی
به خاطر بیماری MS بی حسی در پا میتواند مدام خود را نشان دهد و مجدد از بین برود. گاه ام اس فقط یک پا را درگیر می کند اما گاهی پیش میآید که هر دو پا درگیر میشوند. استروئیدهای تجویزی میتوانند به شما کمک کنند تا از گسترش سر شدن پا جلوگیری کنید. اگر نمیدانید مبتلا به ام اس هستید یا خیر بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. اگرچه هیچ درمان خاصی برای بیماری ام اس وجود ندارد اما درمانهای زودهنگام ممکن است از بدتر شدن بیماری اسکلروز چندگانه (ام اس) جلوگیری کنند.
5- تومور اعصاب محیطی و سر شدن پا
به ندرت توموری به نام تومور اعصاب محیطی میتواند درون یا نزدیک عصب کنترل کننده ماهیچههای پاها رشد کند اما اگر چنین اتفاقی بیفتد معمولاً خوش خیم است به این معنا که سرطانی نیست ولی میتواند باعث آسیب عصبی، سر شدن پای چپ یا راست و درد شود. اگر تومور اعصاب محیطی (Peripheral Nerve Tumor) دارید علائم دیگری که ممکن است اتفاق بیفتد عبارتند از:
- تورم
- وجود تودهای در زیر پوست
- ضعف عضلانی
- از دست دادن تعادل
اگر تومور به آهستگی رشد کند ممکن است پزشک به آن دست نزند البته در برخی موارد جراحی برای برداشتن آن، شیمی درمانی یا پرتودرمانی توصیه میشود.
فیبریلاسیون دهلیزی قلب چیست ؟ | علت + علائم + روش درمان
6- دیسک کمر و سر شدن پا
دیسک بین مهرههای کمر قرار گرفته است که به عنوان جاذب شوک عمل میکند. عموما با افزایش سن میزان آب موجود در دیسک کاهش پیدا میکند که منجر به دیسک کمر میشود. ژنتیک و عوامل محیطی نیز به وجود آورنده دیسک کمر هستند. دیسک کمر میتواند منجر به سر شدن پا شود در نتیجه دیسک کمر و بی حس شدن پا با یکدیگر ارتباطی تنگاتنگ دارند. گاه سر شدن پا ناشی از دیسک کمر منجر به پیدایش اختلال در زندگی فرد شده و اعمالی همچون راه رفتن، رانندگی کردن، نشستن و غیره را تحت تاثیر قرار میدهد که این مسئله حتما باید با پزشک مطرح شود.
علت سر شدن پا از زانو به پایین | بی حسی در قسمت زانو به پایین پا
سر شدن پا همیشه در مچ پا اتفاق نمیافتد بلکه ممکن است از زانو به پایین اتفاق بیفتد که در نشستن، خوابیدن و راه رفتن مشکل ایجاد میکند طوری که گاهی حتی قادر به ماساژ دادن آن برای برطرف شدن بی حسی نیستید. متداولترین راهی که پیشنهاد میشود این است که دائم در یک وضعیت نمانید و اگر میخواهید وسیلهای را بلند کنید بدن را در حالت مناسبی قرار دهید. بیماریها نیز در بروز سر شدن پا از زانو به پایین تاثیر دارند که باید به پزشک مراجعه کرد تا علت اصلی بی حسی پاها شناسایی و درمان شود.
کاردیوورژن قلبی چیست ؟ | عمل کاردیوورژن + عوارض کاردیوورژن
دلایل سر شدن پاها در خواب
گاهی شاید بد خوابیده باشیم طوری که بدن در وضعیت مناسبی قرار نگرفته است و به خاطر ایجاد فشار بر روی پا سر شدن پا را تجربه کردهایم. اگر بی حسی پاها گهگاه اتفاق میافتد ابتدا بررسی کنید که آیا با تغییر در حالت خوابیدن بهتر میشود یا خیر؛ اگر جواب منفی است باید چارهای اندیشیده شود. پس از مراجعه به پزشک از نظر موارد زیر مورد بررسی قرار خواهید گرفت و متناسب با تشخیص درمان آغاز میشود:
- پیچیدگی عصب
- استرس و اضطراب
- بیماریهای زمینهای (قلبی – عروقی، دیابت، سرطان، پیوند عضو، بیماریهای تنفسی، بیماریهای نقص سیستم ایمنی و ...)
- خون رسانی ضعیف
- کمبود ویتامین B12
- دیسک کمر
- سیاتیک
- ام اس
- دیابت
- خواب رفتگی
- فیبرومیالژیا
- سکته مغزی
- سندرم پاهای بی قرار یا آر ال اس (RLS)