علت سرد و بی حس شدن پاها | بی حس شدن پا نشانه چیست ؟
شاید شما هم پس از نشستن بیش از حد در یک حالت احساس بی حس شدن پا را احساس کردهاید. البته همیشه هم پس از نشستن این حس به وجود نمیآید، ممکن است آسیب عصبی ناشی از دیابت باعث بی حس شدن پا شود. دلایل احتمالی بی حس شدن پا چیست؟ چرا اتفاق میافتد؟ چه کاری باید انجام داد؟ با ما در سایت خوب میشی همراه بمانید تا پاسخ سوالات را بگیرید.
بی حس شدن پا و پارستزی | بی حس شدن پا و خواب رفتگی
اگر بیش از حد طولانی بنشینید یا پاها را ضربدری کنید، فشار میتواند به مدت کوتاهی عصب پا را فشرده کند. این مانع از این میشود که عصب پا مانند همیشه با یکدیگر در ارتباط باشند که به آن در اصطلاح پارستزی (Paresthesia) میگویند که اکثرا گفته میشود پا یا قسمت دیگر بدن خوابیده است (خواب رفته است). اگر پارستزی دلیل بی حس شدن پای شما است، ممکن است متوجه موارد زیر شوید:
- سوزش
- مور مور شدن
- خزش
هنگامی که پای خود را حرکت میدهید، بی حسی باید برطرف شود. اگر مرتباً وضعیت نشستن خود را تغییر دهید و سعی کنید پاهای خود را به مدت طولانی متقاطع نکنید، میتوانید از پارستزی و در نتیجه بی حس شدن پا جلوگیری کنید.
بیماری اس ام ای در کودکان و بزرگسالان چیست؟ | بیماری SMA در کودکان و بزرگسالان
بی حس شدن پا و سیاتیک
عصب سیاتیک از پایین کمر، از طریق باسن و از پایین پاها عبور میکند. اگر عصب سیاتیک نیشگون گرفته شود، میتواند باعث بی حس شدن پا شود. سیاتیک اغلب یک طرف بدن را درگیر میکند. اگر مدت طولانی بنشینید، یا وزن اضافی داشته باشید و یا در گروه سنی بالا قرار داشته باشید به احتمال زیاد عصب سیاتیک درگیر خواهد بود. علاوه بر بی حس شدن پا، ممکن است موارد زیر را احساس کنید:
- دردی که از پایین کمر به پایین ساق پا گسترش مییابد، اغلب به عنوان درد در پشت ساق زیر زانو و حتی انگشتان پا توصیف میشود که در اصلاح گفته میشود تیر میکشد.
- دردی که هنگام سرفه، عطسه یا مدتی نشستن بدتر میشود
- ضعف عضلانی
- مور مور شدن
گاه سیاتیک خفیف خود به خود برطرف میشود. اگر مدت زمان درد ناشی از سیاتیک بیش از یک هفته است، پس از حادثه شروع به کار کرد یا کنترل مثانه یا روده خود را از دست دادهاید حتما با پزشک در میان بگذارید. برخی از داروها مانند ضد التهابها میتوانند درد شما را تسکین دهند. فیزیوتراپی نیز اغلب کمک کننده است. در موارد شدید، ممکن است برای برداشتن فشار از عصب به جراحی نیاز باشد.
بی حس شدن پا و دیابت
قند خون بالا در طی یک دوره طولانی میتواند به اعصاب سراسر بدن آسیب برساند. بی حسی اغلب از بی حس شدن پا به ویژه انگشتان پا شروع میشود و سپس به آرامی به سمت بالا حرکت میکند که معمولاً در هر دو پا است. شایعترین علت دیابت نوروپاتی محیطی است که به دنبال آن دستها و بازوها نیز ممکن است بی حس شوند و شما متوجه خواهید شد که این وضعیت در شب بدتر میشود. اگر نوروپاتی محیطی دلیل سوزن سوزن شدن پا، دست یا بازو باشد، ممکن است موارد زیر را تجربه کنید:
- درد شدید پا
- ضعف عضلانی
- رفلکسهای ضعیف اغلب در مچ پا (خالی کردن مچ پا)
- مشکل در تعادل
- زخم پا یا عفونت
- درد هنگام لمس
در صورت مشاهده علائم بی حس شدن پا مربوط به دیابت با پزشک در ارتباط باشید. برای کنترل بهتر قند خون ممکن است به کمک نیاز داشته باشید. اگر علائم و درمان را نادیده بگیرید، آسیب عصبی میتواند احتمال آسیب رساندن به پا را به مواردی دیگر افزایش دهد. با گذشت زمان، صدمات مکرر پا منجر به دردناک شدن مفاصل میشود.
بی حس شدن پا و اسکلروز چندگانه | بی حس شدن پا و ام اس (MS)
بی حس شدن پا یکی از علائم اولیه شایع ام اس (multiple sclerosis) است. اگر بیماری ام اس دارید، سیستم ایمنی بدن شما - دفاع بدن در برابر میکروبها - به سیستم عصبی مرکزی حمله میکند. ممکن است در پا احساس سوزن و سوزن کنید یا بی حس شدن پا چنان شدید باشد که احساس کنید پا ندارید و به سختی برای راه رفتن تلاش کنید. هیچ دو فرد مبتلا به MS علائم یکسانی ندارند، اما به طور کلی علائم زیر شایع است:
- خستگی
- سفتی یا اسپاسم عضلات
- ضعف عضلانی
- احساس گیجی یا سبکی سر
- مشکلات بینایی
- تغییرات خلق و خوی
وقتی بیماری MS باشد، احساس بی حس شدن پا ممکن است موقتی و به صورت گذرا باشد. استروئیدهای تجویز شده میتوانند به شما کمک کنند تا علائم ناشی از بیماری ام اس را کاهش دهید. اگر نمیدانید مبتلا به ام اس هستید یا خیر، با پزشک خود صحبت کنید. اگرچه درمان خاصی وجود ندارد، اما درمانهای کمکی و جایگزین تا حد زیادی در برطرف کردن علائم ناشی از اسکلروز چندگانه مانند بی حس شدن پا موثر هستند.
فیبریلاسیون دهلیزی قلب چیست ؟ | علت + علائم + روش درمان
بی حس شدن پا و تومور اعصاب محیطی
به ندرت توموری به نام تومور عصبی محیطی میتواند در اعصاب کنترل کننده عضلات پاها یا در مجاورت آن رشد کند که معمولاً خوش خیم است یعنی سرطانی نیست اما میتواند باعث آسیب عصبی و درد شود. اگر تومور اعصاب محیطی دارید، علائم دیگری به جز بی حس شدن پا را ممکن است احساس کنید:
- ورم
- وجود یک توده در زیر پوست
- ضعف عضلانی
- از دست دادن تعادل
در بعضی موارد پزشک برای برداشتن تومور یکی از راههای شیمی درمانی، پرتودرمانی و یا عمل جراحی را توصیه میکند.
بی حس شدن پا و فیبرومیالژیا
فیبرومیالژیا به زبان ساده یعنی اینکه بیشتر نقاط بدن درد میکند که یکی از علائم آن بی حس شدن پا، انگشتان پا، دست یا صورت است. عموما بی حس شدن پا در فیبرومیالژیا به تنهایی اتفاق نمیافتد و با علائم دیگر نیز همراه است.
فیبرومیالژیا چه بیماریست ؟ | علائم و درمان
بی حس شدن پا هنگام خواب | بی حس شدن پا بعد از بیدار شدن از خواب
عموما بی حس شدن پا و حتی سایر اندامهای بدن به هنگام خواب یا پس از بیدار شدن به دلیل قرار گرفتن بدن در موقعیت بد یا زیاد خوابیدن در یک سمت ایجاد میشود که با فشار به جریان خون رسانی، بی حس شدن اتفاق میافتد. اگر بی حس شدن پا و دستان دائمی است و مطمئن هستید که همیشه در پوزیشن غلط قرار نمیگیرید بهتر است با پزشک در میان بگذارید که شاید ناشی از موارد زیر باشد:
- بیماریهای زمینهای
- خون رسانی ضعیف
- استرس و اضطراب
- کمبود ویتامین ب 12
- پیچیدگی عصبها
- سبک زندگی غلط
- اختلال در عملکرد تیروئید
بی حس شدن پا هنگام عصبانیت
هنگامی که فردی عصبانی میشود سیگنالهای غیر عادی توسط مغز به سایر قسمتهای بدن ارسال میشود که علائم مختلفی به دنبال آن بروز مییابد. یکی از علائم احتمالی ناشی از عصبانی شدن بی حس شدن پا است. گز گز کردن، مور مور شدن، سوزش و درد از علائم دیگری هستند که میتواند اتفاق بیفتد. معمولا پس از برطرف شدن عصبانیت و آرام شدن ذهن، بی حس شدن پا برطرف میشود اما گاهی به صورت عارضه ماندگار باقی میماند و نیاز به مداخله پزشکی است.
عمل لامینکتومی چیست؟ + مراقبتها و ورزشهای بعد از عمل با تصویر
علت بی حس شدن ران پای چپ
سندروم برنارد راس یا مرالژی پارستتیکا (Meralgia paresthetica) نوعی بیماری است که باعث گیر افتادن و فشردگی اعصاب محیطی میشود که عصب حسی اصلی در پا به ویژه عصب پوستی خارجی ران تحت فشار قرار میگیرد و باعث ایجاد سوزش، سوزن سوزن شدن، مور مور شدن و بی حسی در ران پا به ویژه در ران پای چپ میشود که البته ممکن است در ران پای راست هم اتفاق بیفتد. عموما با پوشیدن شلوار گشاد، کنترل یا برطرف کردن بیماریهایی مانند دیابت، اضافه وزن و غیره علائم ناشی از بی حس شدن ران پا بهبود مییابد اما گاه مشکل حادتر است که باید درمانهای پزشکی مانند دارو یا ترزیق را در پیش گرفت. انجام برخی از حرکات ورزشی که توسط پزشک تجویز میشود نیز کمک کننده است.
بی حس شدن پا در کودکان
بی حس شدن پا در کودکان را باید جدی گرفت چرا که کودکان در سن رشد هستند و کوچکترین غفلت از آنها گاه منجر به عارضهای بلند مدت و جبران ناپذیر در سنین بالاتر میشود. بی حس شدن پا در کودک منجر به اختلال در راه رفتن کودکان شده که گاه منشا آن دردهای درونی و جسمانی است و گاه ناشی از کمبود ویتامین B یا تغذیه نامناسب میباشد. در اسرع وقت برای برطرف شدن بی حسی پای کودکان به پزشک مراجعه کنید تا با تستهای سرپایی، تصویر برداری و گاه آزمایش خون علت آن کشف شود.