حساسیت پوستی یکی از مشکلات شایع در خانمها و آقایان است که به دلایل مختلفی از جمله عوامل محیطی، آلرژی و شرایط خاص پوست ایجاد میشود. حساسیت پوستی بر روی بخشهای مختلف بدن تأثیر میگذارد و منجر به خارش، التهاب و سایر علائم ناخوشایند میشود. انتخاب پماد مناسب برای درمان حساسیت پوستی بسیار مهم است تا از بروز عوارض جانبی جلوگیری شده و به تسکین علائم کمک کند. با ما در سایت خوب میشی همراه بمانید تا با انواع بهترین پماد برای حساسیت پوستی آشنا شوید.
حساسیت پوستی چیست؟
حساسیت پوستی به واکنش بدن نسبت به عوامل مختلفی گفته میشود که میتواند شامل مواد شیمیایی، گیاهان، غذاها و حتی آب و هوا باشد. واکنش نشای از حساسیت پوستی به صورت خارش، قرمزی، پوستهپوسته شدن و در موارد شدیدتر ورم و تاول بروز مییابند. برخی افراد به برخی از عوامل خاص حساستر بوده که نیاز به مراقبت جدیتری دارند. شناخت دقیق نوع حساسیت و واکنشهای آن اهمیت دارد تا بتوان آگاهانه در جهت درمان قدم برداشت.
علل حساسیت پوستی
حساسیت پوستی میتواند دارای علل متعددی باشد که برخی از آنها عبارتند از:
- آلرژی به مواد غذایی: برخی افراد به مواد غذایی خاص آلرژی دارند که منجر به واکنشهای پوستی میشود. از پرچالشترین مواد غذایی آلرژیزا میتوان لبنیات، آجیل و گلوتن و همچنین برخی از میوهها مانند توت فرنگی را نام برد.
- مواد شیمیایی: محصولات آرایشی، شویندهها و دیگر مواد شیمیایی میتوانند به عنوان عوامل محرک یا آلرژن عمل نموده و موجب بروز حساسیت بشوند.
- حساسیت به گیاهان: گیاهان و گردهها میتوانند در ایجاد حساسیت و واکنشهای پوستی نقش داشته باشند.
- عوامل آب و هوایی: تغییرات دما، رطوبت و حتی نور آفتاب میتواند بر روی پوست تأثیر گذاشته و به احساس خارش و ناراحتی منجر شود.
- عفونتهای پوستی: برخی از عفونتها حساسیت پوستی را تشدید کرده و نیاز به درمان ویژه دارند.
- استرس: استرس میتواند به عنوان یک عامل تحریککننده در بروز حساسیتها عمل کرده و منجر به بروز علائم پوستی شود.
بهترین پماد برای حساسیت پوست
حساسیت پوست میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که برای برطرف کردن آن علاوه بر استفاده از قویترین قرص ضد حساسیت پوستی از پاد استفاده کرد. تعدادی از معروفترین و بهترین پماد برای پوست در ادامه معرفی شده است:
1. پماد هیدروکورتیزون
پمادهای حاوی هیدروکورتیزون برای کاهش التهاب و خارش ناشی از حساسیت پوست صورت مؤثر هستند. پماد هیدروکورتیزون به بهبود علائم کمک کرده و به پوست استراحت دهند. هیدروکورتیزون یکی از قویترین و مؤثرترین کورتیکواستروئیدها برای درمان مشکلات پوستی از قبیل اگزما، پسوریازیس و دیگر التهابها محسوب میشود اما استفاده طولانیمدت از آن به ویژه در نواحی حساس صورت عوارضی مانند نازکشدن پوست و تغییر رنگ آن ایجاد میکند بنابراین بهتر است تحت نظر پزشک استفاده شود.
2. پمادهای ضد التهاب غیر استروئیدی
استفاده از پمادهای غیر استروئیدی مانند فلوتیکازون برای تسکین التهاب و جلوگیری از خارش مفید است. چنین پمادهایی به عنوان گزینه ایمن برای افرادی که نگران استفاده از کورتیکواستروئیدها هستند در نظر گرفته میشوند که به تسکین خارش و التهاب نیز کمک خواهندکرد.
3. پمادهای ترمیمکننده پوست
پمادهای حاوی عصارههای گیاهی مانند آلوئهورا و بابونه نیز میتوانند به تسکین التهاب و ترمیم پوست کمک کنند. پمادهای ترمیمکننده پوست در اغلب موارد برای پوستهای حساس مناسب بوده و به عنوان یک درمان طبیعی برای حساسیتهای خفیف استفاده میشوند.
4. پمادهای مرطوبکننده
مرطوبکنندهها در کاهش التهاب و خارش مؤثر هستند. پمادهای مرطوبکننده به پوست کمک میکنند تا رطوبت لازم را حفظ کرده و جلوی خشکی و ترکخوردگی آن گرفته شود. پمادهای حاوی گلیسیرین و اوره به عنوان بهترین گزینه برای پوستهای خشک و حساس شناخته میشوند.
پماد برای حساسیت پوستی کهیر
کهیر یک واکنش آلرژیک بوده که باعث ایجاد جوشهای قرمز و خارشدار روی پوست میشود. درمان کهیر نیاز به استفاده از پمادهای خاص دارد تا بتواند عوارض آن را برطرف کرده و منجر به بهبودی وضعیت پوست شود. بهترین پماد برای حساسیت پوستی ناشی از کهیر عبارتند از:
- پمادهای آنتیهیستامین
- پمادهای کورتیکواستروئیدی
- پمادهای ترمیمکننده پوست
پماد ضد خارش
خارش یکی از علائم متداول در حساسیتهای پوستی بود که منجر به ناراحتی و حتی اختلال در خواب میشود. بهترین پمادهای ضد حساسیت پوستی و خارش حاوی ترکیباتی شامل آنتیهیستامینها، زینک اکساید و کلاژن هستند که به صورت موضعی به کاهش خارش کمک میکنند. پمادهای ضد خارش در مواقعی که پوست به طور ناگهانی دچار خارش میشود که کلافه کننده بوده و یا دچار التهاب میشود تجویز میگرددد تا ازتحریک بیشتر آن جلوگیری شود.
پمادهای حاوی آنتیهیستامین علاوه بر درمان کهیر به تسکین خارش پوست نیز کمک میکنند. این پمادها به راحتی در دسترس بوده و نیاز به نسخه پزشک ندارند. پماد تسکیندهنده بوده و با تحریک گیرندههای پوست به کاهش احساس خارش کمک میکند. استفاده از پماد در مواقعی که پوست به شدت خشک یا آسیبدیده است توصیه میشود. همچنین مرطوبکنندهها به عنوان درمان مکمل برای خارش پوست عمل میکنند. کرمهای حاوی گلیسیرین و اوره باعث میشوند پوست رطوبت خود را حفظ کرده و از خارش جلوگیری شود.
نکات مهم در استفاده از پماد برای حساسیت پوست
قبل از استفاده از هر نوع پماد، مشورت با پزشک مهم است زیرا پزشک میتواند با بررسی نوع حساسیت و وضعیت کلی پوست بهترین گزینه درمانی را پیشنهاد دهد. قبل از استفاده از پماد بر روی نواحی پوستی باید دستها به خوبی شسته و از تمیزی نواحی اطمینان حاصل شود. این کار به جلوگیری از بروز عفونت و تحریک بیشتر پوست کمک میکند.
پمادها باید به طور متناسب استفاده شوند. استفاده بیش از حد از پمادها عوارض جانبی و مشکلات جدیدی ایجاد خواهد کرد. البته هر پماد میتواند عوارض جانبی خاصی داشته باشد بنابراین قبل استفاده باید در گوشهای از پوست تست شود سپس در صورت مطلوب بودن نتایج به طور نهایی از آن استفاده کرد.
برخی از پمادها نیاز به استفاده روزانه دارند و برخی دیگر باید تنها در مواقع ضرورت استفاده شوند. به طور کلی اثر هر پماد با مصرف مداوم آن مشخص خواهد شد. بهترین راه برای جلوگیری از بروز حساسیتهای جدید، پرهیز از تماس با عوامل محرک است. اگر مشخص باشد علت حساسیت پوستی چیست راحتتر میتوان از آن جلوگیری کرد.
نتیجه گیری
انتخاب پماد مناسب برای حساسیت پوستی نیازمند درک دقیق از نوع حساسیت و شرایط پوست است. انواع پمادها نظیر پمادهای هیدروکورتیزون، آنتیهیستامینها و کرمهای مرطوبکننده در برند و مارکهای مختلف ایرانی و خارجی وجود دارند که میتوانند در تسکین علائم و بهبود وضعیت پوست مؤثر باشند که از طریق مشورت با پزشک و مطلع شدن از نظرات دیگران میتوان مناسبترین گزینه ممکن را انتخاب کرد. درمان حساسیت پوستی یک فرایند زمانبر است که علاوه بر استفاده از بهترین پماد برای حساسیت پوست، رعایت نکات بهداشتی و زندگی سالم میتواند به کاهش علائم کمک کند.
سوالات متداول
1. آیا میتوان از پمادهای حساسیت پوست برای همه نواحی بدن استفاده کرد؟
بسیاری از پمادهای حساسیت پوست میتوانند برای نواحی مختلف بدن استفاده شوند اما بهتر است به نوع حساسیت و نواحی حساس توجه شود. برای نواحی حساستر مانند صورت بهتر است از پمادهای ویژه با فرمولاسیون ملایمتر استفاده کرد.
2. آیا میتوان پماد ضد حساسیت را بدون نسخه پزشک خریداری کرد؟
بسیاری از پمادهای ضد حساسیت بدون نسخه پزشک قابل تهیه هستند اما ممکن است پمادی وجود داشته که برای خرید آن نسخه پزشک الزامی باشد.