علائم سرطان روده بزرگ چیست ؟ | درمان سرطان روده بزرگ
روده بزرگ در بدن انسان حدود یک متر و نیم است که آب را جذب کرده و باعث خروج مدفوع که شامل مواد گوارش نشده است به صورت جامد میشود. گاهی پیش میآید فرد دچار سرطان روده بزرگ شده که عملکرد روده بزرگ را که به 3 دسته میتوان تقسیم کرد:
- هضم و جذب مواد مغذی از مواد غذایی مصرف شده
- تمیز کردن ماده مدفوع با جذب مایعات (الکترولیت)
- ذخیره و کنترل تخلیه مواد مدفوع
دچار اختلال شده از این رو ضروری است به شناسایی علت بروز سرطان، علائم، تشخیص و درمان سرطان روده بزرگ پرداخت.
علت بروز سرطان روده بزرگ
از موثرترین عوامل در بروز سرطان روده بزرگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پولیپ: بیشتر سرطانهای روده بزرگ ناشی از تومورهای خوش خیم و غیر سرطانی هستند که پولیپ نام دارد که در دیواره داخلی روده بزرگ قرار دارد. در صورتی که پولیپ روده در همان مراحل اولیه درمان شود اتفاقی نخواهد افتاد در غیر این صورت به عامل سرطان روده بزرگ تبدیل میشود.
- ژن ها: زمینه ژنتیکی و ارثی در بروز سرطان روده بزرگ نقش دارند چرا که آسیبهای ژنتیکی، تغییر در سلولهای DNA یا حتی جهشهای ژنی باعث ایجاد سرطان میشوند.
- بیماریها: بعضی از بیماریها مانند بیماریهای التهابی روده مانند کرون، کولیت اولسراتیو و همچنین دیابت احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهند.
- رژیم غذایی: رژیم غذایی یکی از مهمترین فاکتورهایی است که از بدو تولد باید مورد توجه قرار گیرد. مصرف غذاهای کم فیبر، پر کالری، چرب و زیاده روی در مصرف گوشت قرمز باعث سرطان روده بزرگ میشوند.
- کم تحرکی: نداشتن فعالیت بدنی منظم با وجود داشتن هیکل مناسب و یا حتی چاق بودن در کنار بی تحرک بودن از عواملی است که ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزایش میدهد.
راهکارهای قطع سریع پریود | قرص برای قطع خونریزی قاعدگی
سرطان روده بزرگ
در مراحل اولیه سرطان روده بزرگ ممکن است علائمی وجود نداشته باشد. مشکلاتی که باعث ایجاد علائم میشوند معمولا پس از گسترش سرطان شروع میشوند. غربالگری منظم برای سرطان روده بزرگ بسیار مهم است به خصوص اگر سابقه خانوادگی هم داشته باشید که انجام آن ضرورت بیشتری دارد.
علائم عود سرطان روده بزرگ | علائم سرطان روده بزرگ در جوانان
سرطان روده در هر سنی میتواند اتفاق بیفتد و لزوما در افراد مسن اتفاق نمیافتد به خصوص که با تغییر در سبک زندگی روزمره شاهد ابتلای جوانان به سرطان روده بزرگ هستیم. از علائم سرطان روده بزرگ که به محل تومور بستگی دارد به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- تغییرات در حرکات روده از جمله یبوست یا اسهال متناوب
- احساس خالی نشدن روده به طور کامل (تانسموس/ تنسموس) یا نیاز به مدفوع فوری
- گرفتگی در راست روده (رکتوم)
- خونریزی از رکتوم
- لکههای تیره خون در مدفوع یا روی آن
- مدفوع باریک، بلند، نازک و رشتهای
- ناراحتی در ناحیه شکم و نفخ
- خستگی (احساس نداشتن نیرو)
- از دست دادن اشتها و کاهش وزن بدون دلیل مشخص
- درد لگن
- کم خونی به دلیل خونریزی از رودهها
علائم سرطان روده بزرگ در زنان چیست؟
زنان نسبت به مردان به علت قاعدگی و یائسگی سیستم بدنی خاصتری دارند بنابراین ممکن است در برابر برخی از بیماریها علائم و نشانههای خاصتری از خود بروز دهند. علاوه بر تمامی موارد نام برده شده در علائم سرطان روده بزرگ، علائم زیر میتوانند نشانهای از سرطان روده بزرگ در زنان باشند:
- وجود خون تیره در مدفوع یا هرگونه تغییر رنگ غیر عادی در مدفوع
- خوب کار نکردن شکم (یبوست)
- گرفتگی عضلانی
- مدفوع باریک در چندین روز متوالی
مراحل عود سرطان روده بزرگ
سرطان روده بزرگ در 5 مرحله به تدریج پیشرفتهتر شده که در ادامه هر یک را به اختصار شرح میدهیم:
- مرحله 0 : مرحله صفر ابتداییترین مرحله سرطان روده بزرگ به شمار میرود که در لایههای داخلی روده بزرگ هیچ تودهای تشکیل نشده است.
- مرحله 1: در مرحله یک، سرطان لایه بافت را درگیر میکند که البته هنوز به سایر اندامها و غدد لنفاوی نرسیده است.
- مرحله 2: در مرحله دو لایههای خارجی روده بزرگ درگیر سرطان روده میشوند.
- مرحله 3: در مرحله سه، لایههای خارجی کولون درگیر شده و احتمال دارد که غدد لنفاوی را نیز درگیر کرده باشد.
- مرحله 4: در مرحله چهار، دیواره روده بزرگ درگیر سرطان شده و اگر سرطان باز هم پیشرفت کند متاسفانه شاهد درگیری سایر قسمتهای بدن نیز خواهیم بود.
متاستاز سرطان روده بزرگ
متاستاز سرطان روده بزرگ زمانی اتفاق میافتد که سلولهای سرطانی به خارج از روده بزرگ و سایر اندامها گسترش مییابد که در واقع به مرحله 4 عود سرطان اشاره دارد که با نام سرطان متاستاستیک روده شناخته میشود و معمولا کبد، ریه و صفاق (لایهای که حفره شکم و لگن را میپوشاند و در برگیرنده اندامهای داخل شکمی است) را درگیر میکند اما باز هم احتمال دارد سرطان فراتر رفته و سایر اعضا را هم درگیر کند. از اصلیترین نشانه متاستاز سرطان روده بزرگ به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- زردی یا ورم شکم
- تنگی نفس
- درد و شکستگی استخوان
- سرگیجه، سر درد یا تشنج
میگرن قاعدگی چیست | درمان سریع سردرد پریود
تشخیص سرطان روده بزرگ
برای تشخیص سرطان روده بزرگ پزشک ابتدا معاینات مقعدی انجام میدهد. همچنین ممکن است سیگموئیدوسکوپی (یک روش تشخیصی درمانی برای مشاهده رکتوم و بخشی از روده بزرگ به نام سیگموئید) یا کلونوسکوپی تقاضا کند که توسط لولهای بلند و انعطاف پذیر داخل روده را مورد بررسی قرار داده و رشد سلولهای سرطانی را بررسی میکند.
کلونوسکوپی چیست و چگونه انجام میشود؟
درمان سرطان روده بزرگ | درمان قطعی سرطان روده بزرگ
درمان سرطان روده بزرگ به چند روش انجام میشود که به منظور برداشت غده سرطانی و تسکین علائم است که بر اساس موارد زیر تعیین میشود:
- سن بیمار
- شرایط جسمانی بیمار
- نوع سرطان
- مرحله سرطان
از آنجایی که شرایط هر بیماری منحصر به فرد است به طور قاطع نمیتوان گفت کدام روش درمانی بهتر است، در این مورد پزشک عوامل مختلف را بررسی کرده و بهترین گزینه درمانی درمانی را به بیمار توصیه میکند. در ادامه انواع روشهای درمان سرطان روده بزرگ توضیح داده خواهد شد.
جراحی
در جراحی میزان پیشرفت سرطان روده بزرگ بسیار مهم است. روشهای جراحی که در ادامه نام برده میشود به ترتیب از روشهای کم تهاجم (جراحی جزئی) آغاز شده و به جراحی پیشرفته میرسد:
- برداشتن پولیپ در حین کلونوسکوپی: اگر سرطان کوچک و در مرحله ابتدایی باشد پزشک توسط کلونوسکوپی (پلی پکتومی) غده کوچک پولیپ را از بدن خارج میکند.
- برداشتن مخاط آندوسکوپی: اگر پولیپ نسبتا بزرگ باشد در کلونوسکوپی با ابزارهای ویژه همراه با مقدار از پوشش داخلی روده بزرگ برداشته میشود.
- جراحی لاپاروسکوپی: جراحی لاپاروسکوپی نوعی جراحی با حداقل تهاجم است که مخصوص پولیپهای دشواری است که نمیتواند در حین کلونوسکوپی برداشته شود. توسط جراحی لاپاروسکوپی برش کوچک در دیواره شکم ایجاد شده و ابزار مخصوص به همراه دوربین وارد روده بزرگ میشود تا پولیپ برداشته شود.
- کلکتومی جزئی: در روش کلکتومی که سرطان روده بزرگ وارد مرحله پیشرفته خود شده است و قسمت آسیب دیده روده برداشته شده و مجدد قسمتهای سالم روده به یکدیگر متصل میشود.
- برداشتن غدد لنفاوی: در صورتی که سرطان وارد مرحله پیشرفته خود شده باشد ممکن است اطراف را نیز درگیر کند که در صورت آسیب به غدد لنفاوی، طی یک عمل جراحی غده لنفاوی برداشته شده و برای تشخیص سرطانی بودن یا نبودن به آزمایشگاه ارجاع داده خواهد شد.
- استومی (ایجاد راه برای خارج شدن ضایعات از بدن): هنگامی که برداشتن بافت آسیب دیده روده بزرگ امکان پذیر نباشد برای خروج مدفوع از بدن برشی دایره شکل روی شکم ایجاد شده تا ابزاری کیسه مانند به بدن بیمار وصل شده تا خروج مدفوع صورت گیرد. در صورت بهبود عملکرد روده بزرگ استومی برداشته شده در غیر این صورت دائمی خواهد بود.
ایمونوتراپی
ایمونوتراپی یا درمان بیولوژیک از داروهایی به منظور تقویت و بازگرداندن سیستم ایمنی بدن استفاده میشود که شامل موارد زیر است:
- پمپرولیزوماب
- نیوولامب
- ترکیب نیوولامب و ایپیلی موماب
شیمی درمانی
در روش شیمی درمانی به منظور درمان سرطان روده بزرگ از داروهایی برای تخریب سلولهای سرطانی استفاده میشود که قبل یا بعد از عمل مورد استفاده قرار میگیرد. شیمی درمانی به دو روش نئوادجوانت و ادجوانت انجام میگیرد.
پرتو درمانی یا رادیو تراپی
پرتو درمانی که به آن رادیوتراپی نیز گفته میشود از منابع پر قدرت انرژی مانند اشعه ایکس و پروتون یرای درمان سرطان روده بزرگ استفاده میشود. ممکن است از پرتو درمانی قبل از عمل جراحی یا همزمان با شیمی درمانی استفاده شود.
طول عمر بیماران سرطان روده بزرگ
تحقیقات نشان داده است هنگامی که در افراد سرطان روده بزرگ تشخیص داده میشود قبل از اینکه گسترش یابد حدود 90% حداقل 5 سال پس از تشخیص به حیات خود ادامه میدهند. متخصصان کولون و رکتوم به یاری بیمار شتافته و هرچقدر تبحر بیشتری داشته باشند شانس افزایش طول عمر بیمار نیز وجود خواهد داشت.