بهار زیباست اما در عین حال زمانی برای بروز آلرژی فصل بهار است. با نزدیک شدن یا شروع فصل بهار تعداد بسیار زیادی عطسه میکنند و حساسیت فصلی را نشان میدهند. در این قسمت از سایت خوب میشی راههای درمان آلرژی فصل بهار، علت بروز، داروهای گیاهی و مراقبت زنان باردار در مقابل آلرژی را معرفی خواهیم کرد.
علت آلرژی فصل بهار
بزرگترین محرک آلرژی فصل بهار، گرده گلهاست. گرده افشانی توسط گیاهان دانه دار همچون گلها و یا توسط حشرات و باد صورت میگیرد تا عمل بارور سازی اتفاق افتد. درختانی همچون:
- راش
- سرو
- چوب پنبه
- سرو
- نارون
- عرعر
- افرا
- شاه توت
- بلوط
- زیتون
- نخل
- کاج
- صنوبر
- چنار
- بید
و چمنها و علفهای هرز دار دارای گردهها و دانههایی هستند که توسط بینی جذب شده و باعث ایجاد حساسیت فصلی میشود.
علائم آلرژی فصل بهار
هنگامی که گردهها به بینی فردی که آلرژی دارد وارد میشود سیستم ایمنی فرد آنتی بادیهایی را آزاد میکند تا به مواد حساسیت زا واکنش نشان دهند که منجر به ترشح ماده شیمیایی به نام هیستامین در خون میشود. هیستامین موجود در خون باعث:
- آبریزش بینی
- خارش چشم
- چشمان اشک آلود
- عطسه
- سرفه
- خواب آلودگی
- سیاهی زیر چشم
- ...
میشود که افرادی که دچار آلرژی فصل بهار هستند به خوبی با علائم آلرژی آشنا هستند.
تشخیص آلرژی فصل بهار
معمولا پزشک عمومی متوجه وجود آلرژی میشود اما ممکن است وی برای درمان بهتر و پیشرفتهتر شما را به متخصص آلرژی ارجاع دهد. متخصص آلرژی پس از شنیدن شرح حال شما و معاینات ممکن است دارو تجویز کند و یا از شما بخواهد آزمایش پوست یا آزمایش خون بدهید. آزمایش پوست شامل خاراندن و یا خراش قسمت کوچکی از پوست بازو یا پشت کمر با نوعی ماده آلرژی زا است که در صورت حساسیت به ماده آلرژی زا روی پوست یک برآمدگی کوچک ایجاد میشود. با توجه به نتایج آزمایش درمان آغاز خواهد شد.
راه های درمان آلرژی فصل بهار
درمان آلرژی فصل بهار به دو صورت است:
- همراه با نسخه (همراه با دارو)
- درمان غیر دارویی
که در ادامه هر دو مورد را توضیح خواهیم داد. با ما در سایت خوب میشی همراه بمانید.
داروی آلرژی فصل بهار
برای درمان آلرژی فصل بهار از داروهای مختلفی استفاده میشود که به کاهش علائم و بهبود کمک میکند.
- قرص
- آنتی هیستامین
- ستیریزین
- فکسوفنادین
- دیفن هیدرامین
- لوراتادین
- ایروکاست
- تلفست
- ضد احتقان
- قرص
- اسپری
- قطرههای چشمی
- شربت
- دیفن هیدرامین
- سیپروهپتادین
- سیتیریزین
- لوراتادین
- پرومتادین
- هیدروکسی زین
- کلروفنیرامین
- کتوتیفن
- آمپول
- سیتیریزین
- کلرفنیرامین
- کلماستین
- پرومتازین
پزشک با توجه به سن، جنس و شرایط بیمار نوع دارو و مقدار آن را تجویز خواهد کرد. بهتر است از مصرف خودسرانه داروها خودداری کنید و دقت داشته باشید که بیشتر داروهای مناسب درمان آلرژی فصل بهار خواب آور بوده در نتیجه باید در مصرف آن احتیاط کرد و یا در صورت مصرف از انجام کارهایی که نیاز به هوشیاری دارند پرهیز کرد.
درمان خانگی آلرژی فصل بهار
- آبیاری بینی (شستشوی بینی، دوش بینی): آبیاری بینی که در زبان انگلیسی Nasal irrigation نامیده میشود روشی است که به کمک آن درون بینی شستشو داده میشود. کافی است 3 قاشق چایخوری نمک بدون ید و 1 قاشق چایخوری جوش شیرین را با یکدیگر مخلوط کرده سپس 1 فنجان آب مقطر یا آب جوشیده شده که ولرم است به آن اضافه کنید. سپس با دستگاه آبیاری بینی که در داروخانه ها موجود است و یا با:
- گلدان نتی یا نتی پات Neti pot (دستگاهی کوچک و قوری مانند)
- بطریهای فشار آب
- سرنگ
اقدام به شستشوی بینی با چنین محلولی نمایید.
- تمیز کردن سطوح: هفتهای دو بار منزل را جارو کنید و سطوح را گردگیری کنید. در حین کار از ماسک و دستکش استفاده کنید تا گرد و غبار و بوی مواد شیمیایی وارد حلق نشود.
- شستشو: ملافهها محل تجمع گردههای گل و گیاهان هستند بنابراین هر هفته ملافهها را با آب داغ بشویید و از خشک کردن آنها در فضای باز بپرهیزید. قبل از خواب نیز مو و شانه را بشویید چرا که گرده در موها تجمع پیدا می کند و با برس یا شانه به راحتی پخش میشوند.
- فرش: پرز فرش خود یکی دیگر از علل بروز آلرژی است. فرشها را بشویید و رو فرشی را بتکانید.
- بستن پنجره: پنجرهها را تا حد امکان بسته نگه دارید و از تهویه هوا استفاده کنید تا میزان بروز آلرژی فصل بهار را کاهش دهید. هنگام رانندگی نیز شیشههای خودرو را بالا بکشید تا باد سرد و گردههای گل و گیاهان وارد حلق و بینی نشود.
- محدودیت ساعات بیرون ازمنزل: اگر برای انجام کاری از منزل خارج میشوید کوتاهترین راه و سریعترین روش را برای انجام کار انتخاب کنید. بکوشید جز برای موارد غیر ضروری از خانه خارج نشوید.
- کنترل استرس: یکی از دلایلی که سبب تشدید علائم حساسیت فصلی از جمله آبریزش بینی و عطسه میشود استرس است. استرس را مدیریت کنید تا سیستم ایمنی بدن بالاتر رود.
داروی گیاهی برای آلرژی فصل بهار
داروهای گیاهی و سنتی یک دیگر از روشهای درمان دارویی هستند که بسیاری ترجیح میدهند به منظور درمان و کاهش علائم حساسیت بهاره از آن استفاده کنند. اگر شما هم به دنبال داروی گیاهی برای آلرژی فصل بهار هستید ادامه متن را مطالعه کنید.
- عرقیات: عرق کاسنی، عرق خرفه و عرق شاه تره از بهترین عرقهایی هستند که در طب سنتی برای کاهش آلرژی فصل بهار توصیه شدهاند.
- روغن بنفشه: روغن گل بنفشه از عطاری قابل تهیه است. میتوان یک قطره از روغن بنفشه را در هر یک از حفرههای بینی چکاند تا از عطسههای متوالی خلاص شد و یا پیشانی خود را با روغن بنفشه ماساژ دهند که باعث کاهش عطسه و رفع سر درد ناشی از عطسه میشود.
- دارچین: دارچین گیاه خوشبویی است که میتوان به صورت دمنوش استفاده کرد تا کاهش علائم حساسیت بهاره را شاهد بود.
- چای سبز: ویتامین ث موجود در چای سبز سیستم ایمنی بدن را بالا برده و در برابر حساسیت فصلی بهار محافظت میکند.
- سرکه سیب: یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را با یک قاشق غذاخوری آبلیمو به نصف قاشق غذاخوری عسل طبیعی اضافه کنید، خواهید دید چطور در درمان آلرژی فصل بهار معجزه میکند.
- مصرف میوه و سبزیجات: میوههایی همچون کیوی و پرتقال و سبزیجات اسفناج، کلم بنفش و لیموترش در کاهش علائم آلرژی فصل بهار مناسب هستند. از مصرف توت فرنگی و گوجه فرنگی خودداری کنید.
- برگ گزنه: برگ گزنه را میتوان به صورت جوشانده استفاده کرد که میزان هیستامین بدن را کاهش میدهد.
آلرژی فصل بهار در بارداری
پدیده آلرژی فصل بهار در زنان باردار میتواند کمی آزار دهنده باشد اما با رعایت نکات قابل تحمل است. زنان باردار با مشورت پزشک میتوانند برخی از داروهای حساسیت را مصرف کنند اما ممکن است در صورتی که در سه ماهه اول بارداری باشید یا به طور کلی از مصرف دارو منع میشوید یا فقط انواع خاصی از داروها را مجاز به استفاده میباشید. برای مراقبت و کاهش علائم آلرژی فصل بهار در دوران بارداری:
- از عوامل محرک آلرژی مانند گرده گل و گیاهان دور بمانید
- بینی خود را توسط محلول شست و شوی بینی شستشو دهید
- حیوانات را از منزل و اتاق خواب دور نگه دارید
- محیط منزل را با جارو برقی که کیسه فیلتر هوا دارد جارو بزنید
- پنجرههای خانه، محیط کار و ماشین را بسته نگه دارید
- از تهویه هوا استفاده کنید
- هنگامی که از بیرون به منزل میآیید لباسها را عوض کنید چرا که میتواند حامل عوامل محرک آلرژی باشد
- پس از رسیدن به منزل با آب گرم دوش بگیرید
- لباسها و ملافه را در فضای باز خشک نکنید
- از دود ماشین، بوی شدید عطر و اگزوز دور بمانید
- تعداد دفعات بیرون رفتن را کاهش دهید.
مطالب پیشنهادی:
آیا من باردار هستم؟ | علائم بارداری بعد از چند روز ظاهر میشود؟
دختره یا پسر؟ | سریع ترین راه تعیین جنسیت جنین
پریود مردانه چیست ؟ | همه چیز درباره پریود مردانه
نشانه های زنی که همسرش را دوست ندارد