گردن عضوی از بدن است که بارها در طول روز بالا میشود، پایین میشود، میچرخد و وزن سر را تحمل میکند بنابراین جای تعجب ندارد که اگر در دورهای گردن درد را تجربه کنیم. آرتروز گردن فراتر از گردن درد است که میتواند به دنبال خود باعث سرگیجه، تنگی نفس، درد در کتف و دست راست شود. گردن درد و آرتروز گردن میتواند کیفیت زندگی و کار را تحت تاثیر قرار دهد. با ما در سایت خوب میشی همراه بمانید تا دلایل گردن درد و آرتروز گردن را توضیح دهیم و سپس اثرات آن بر قسمتهای مختلف بدن را شرح دهیم و در نهایت راههای درمان را نام ببریم.
دلایل بروز آرتروز گردن
آرتروز گردن میتواند بر اثر عوامل مختلفی به وجود بیاید:
- گردن درد به صورت ژنتیکی و ارث
- افزایش سن
- مشاغلی که به دنبال آن گردن بسیار حرکت میکند
- حمل بارهای سنگین
- افسردگی
- استرس و اضطراب
- استعمال سیگار و دخانیات
- عادات نادرست مانند خم کردن گردن به پایین برای استفاده از موبایل
- آسیب به گردن مانند تصادف
- زائدههای استخوانی
- اضافه وزن
که هرکدام از آنها میتواند منجر به بروز آرتروز گردن شود. ستون فقرات گردن از 7 مهره تشکیل شده است که دو مفصل گردنی کوچک در پشت هر مهره امکان چرخاندن ، بالا و پایین کردن گردن را به فرد میدهد. دور مفصل گردنی را غضروف پوشانده است، هنگامی که غضروف مفصل گردنی از بین رفته یا کم شود استخوانها و مهرهها روی یکدیگر حرکت کرده و ساییده شده در نتیجه درد و التهاب منجر به بروز آرتروز گردن خواهد شد. آرتروز گردن همیشه با علامت آشکار رخ نمیدهد بلکه ممکن است تا سالها خود را نشان ندهد.
تشخیص آرتروز گردن
ممکن است هنگامی که پیش پزشک از درد گردن شکایت کنید از شما سولاتی را بپرسد:
- درد از چه زمانی شروع شده است؟
- آیا مجروح شدهاید؟
- آیا در بازوها و دستان خود احساس بی حسی یا ضعف دارید؟
- آیا حرکت دادن گردن به موقعیتی خاص درد را بهتر یا بدتر میکند؟
- آیا سرفه یا عطسه باعث بدتر شدن درد میشود؟
- آیا در بلعیدن غذا مشکل دارید؟
- آیا دچار سر درد و حالت تهوع میشوید؟
و یا ممکن است از شما بخواهد کمی راه بروید تا ببیند آیا آرتروز گردن در راه رفتنتان تاثیر گذاشته است؟ همچنین ممکن است پزشک برای بررسی بیشتر شما را به:
- رادیولوژی (اشعه ایکس)
- ام آر آی (MRI)
- سی تی اسکن
- نوار عصب و عضله یا الکترومیوگرافی (Electromyography)
ارجاع دهد. با بررسی علائم و نتایج پزشک اعلام خواهد کرد که آیا درد گردن ناشی از آرتروز گردن است یا خیر. علائم آرتروز را در ادامه شرح خواهیم داد.
علائم آرتروز گردن
هر بیماریای علائم خاص خود را دارد. اگر بخواهیم علائم آرتروز را قید کنیم باید بگوییم که:
- احساس درد یا سوزن سوزن شدن در قسمت بازو و دستان
- صدای مهرههای گردن
- بی حس شدن بین شانه و انگشتان دست
- سفت و خشک شدن گردن
- میگرن و سر دردهای پشت سر هم
- ایجاد مشکل در کمر و دیسکهای آسیب دیده
- ایجاد مشکل در راه رفتن
- مشکل در بلع غذا (به دلیل رشد استخوان زائد)
- کاهش کنترل مثانه و روده
از علائم آرتروز گردن هستند. درد ناشی از آرتروز میتواند به قسمتهای مختلف بدن پخش شود که در ادامه هر یک را توضیح خواهیم داد.
آرتروز گردن و درد دست راست
اغلب دست راست بیشتر از دست چپ درد میگیرد چرا که بیشتر مردم راست دست هستند با این حال درد آرتروز گردن بیشتر به دست راست غلبه می کند. با وجود درد در دست راست، احساس درد به سفت شدن و گرفتگی عضلات تبدیل میشود طوری که گاه شاهد:
- تورم
- قرمزی
- برجستگیهای کوچک و سخت
در دست راست خواهیم بود. گاهی نیاز است علاوه بر درمان آرتروز گردن از داروهای ضد التهاب برای دست استفاده کرد و یا دست در آتل قرار گیرد. انتخاب نوع درمان بستگی به شدت و نظر پزشک دارد که ممکن است فیزیوتراپی را پیشنهاد دهد. البته این احتمال هم وجود دارد که آرتروز گردن به کتف صده رسانده باشد اما در ناحیه دست احساس درد داشته باشید.
آرتروز گردن و کتف (سرشانه)
گرفتگی عضلات کتف به دنبال آرتروز گردن یکی از شکایتهای بیماران است. گاهی آرتروز گردن روی سرشانهها (کتف) تاثیر میگذارد طوری که بیمار قادر به خوابیدن به پهلو نخواهد بود چرا درد را بدتر و بیشتر میکند که در ادامه ممکن است درد آرتروز گردن و کتف با ساییده شدن مفصل شانه به سمت بازوها و دستان پیشروی کند. برای کاهش درد آرتروز گردن و کتف:
- نرمشهای مخصوص
- داروهای ضد التهاب
- کمپرس سرد
- شانه بند طبی (بریس)
- فیزیوتراپی
- ترزیق
پیشنهاد میشود.
آرتروز گردن و سرگیجه
آرتروز گردن همیشه با درد در عضلات بدن همراه نیست بلکه میتواند باعث سرگیجه هم بشود. معمولا سر درد و حالت تهوع هم به دنبال سرگیجه در آرتروز گردن رخ میدهند. به دلیل اینکه گردن به مغز و نخاع نزدیک است هنگامی که یکی از اجزای گردن تحت فشار قرار میگیرد سایر بخشهای مغز را هم تحت تاثیر قرار میدهد که به دنبال آن سرگیجه رخ می دهد.
آرتروز گردن و تنگی نفس
آرتروز گردن گاهی به قدری درد زیادی دارد که بیمار از شدت درد آن احساس میکند نفس کم آورده است اما گاهی اوقات درد از قسمتهای گردن پایینتر آمده طوری که قفسههای سینه را هم درگیر میکند که به دنبال آن بیمار احساس تنگی نفس و خس خس سینه دارد. بروز تنگی نفس در افرادی که تنگی کانال نخاعی گردن دارند شایعتر است چرا که تنگی کانال نخاعی گردن که به آن فاست هم گفته میشود نوعی از آرتروز گردن میباشد.
آرتروز گردن و خشکی گردن
بسیاری از افرادی که از آرتروز گردن رنج میبرند از گرفتگی گردن خود به ویژه در صبحها پس از برخاستن از خواب و شبها خسته از کار روزانه در هنگام خواب شکایت دارند. هنگامی که فرد احساس خشکی در گردن میکند باید از شکاندن قولنج گردن و یا حرکت دادن ناگهانی در سر و گردن خودداری کند. بهترین راه قوی کردن عضلات گردن، انجام حرکات کششی و یوگا است تا انعطاف پذیری بدن و گردن افزایش یابد.
درمان آرتروز گردن
برای درمان آرتروز گردن راهکارهای متفاوتی وجود دارد که میزان اثرگذاری آن در هر فردی متفاوت با فرد دیگر است. لازم است این نکته را اضافه کرد که عواملی همچون سن و سال، قوی یا ضعیف بودن عضلات گردنی، رعایت یا عدم رعایت عادتهای درست و ... روی عضلات گردن تاثیرگذار است.
- لیزر درمانی: سالهاست که لیزر درمانی به عنوان یکی از درمانهای موفق به کار میرود که در درمان آرتروز گردن هم کاربرد دارد. لیزر با ایجاد طول موج خاص و ایجاد گرما باعث بهبود درد گردن ناشی از آرتروز میشود که استفاده از آن دردناک نیست.
- درمان دستی ستون فقرات یا کایروپراکتیک: کایروپراکتیک که به آن مانیپولاسیون هم گفته میشود ستون فقرات گردن را در حد مختصر جا به جا کرده و آنها را در جای صحیح خود قرار میدهد تا فشار از روی عصب برداشته شده و درد ناشی از آرتروز گردن کاهش یابد.
- ازن تراپی یا ازن درمانی: هنگامی که بافتها ملتهب میشوند خون لازم برای تامین مواد معدنی، ویتامینها و اکسیژن در بافتها تامین نمیشود. ازن تراپی یا اوزون تراپی که نوعی اکسیژن غیر فعال است کمک میکند تا با بی حس کردن عصبهای موضعی و ترزیق مواد ضد التهابی، اکسیژن غیر فعال، فعال شده و به بافتها اکسیژن رسانی صورت گرفته تا تغذیه مناسب داشته باشند.
- طب سوزنی: حداقل 4 تا 5 جلسه طب سوزنی به فرد کمک میکند تا درد ناشی از آرتروز گردن کاهش یابد. طب سوزنی عصبهای موضعی گردن را هدف گرفته و آنها را تحریک میکند که به دنبال آن التهاب و درد کاهش مییابد.
- فیزیوتراپی رادیوفرکانسی (رادیوفرکوئنسی) و تکارتاپی: رادیوفرکانسی که با RF نشان داده میشود توسط جریان الکتریکی تولید شده با امواج رادیویی ایجاد گرما کرده و به منظور کاهش درد ناشی از آرتروز گردن به کار میرود. تکارتاپی نیز نوعی درمان با فرکانس متغییر است که که بافت مورد نظر در ناحیه گردن را گرم کرده و با اعمال فرکانسهای متفاوت به بافتها و رگهای گردن انرژی داده و درد آرتروز گردن را کاهش میدهد. البته ممکن است فیزیوتراپ با توجه به نوع درد از روش های دیگر مانند شاک ویو تراپی هم استفاده کند.
- گردنبند طبی: گردنبند طبی یا بریس با ایجاد محدودیت در حرکت گردن و عضلات درگیر، مهرهها را وادار به استراحت میکند. مدت زمان استفاده از گردنبندهای طبی توسط پزشک معین میشود.
- گرما: بسیاری از بیماران آرتروز گردن ادعا میکنند که با گرم کردن ناحیه مورد نظر برای مدتی شاهد کاهش درد بودهاند. استفاده از حوله گرم، دوش آب گرم و یا کیسه آب گرم بسیار کمک کننده است. همچنین میتوان مقداری نمک در کیسه پارچهای ریخته و آن را به خوبی بدوزید سپس با گرم کردن آن و قرار دادن بر روی ناحیه دردناک شاهد کاهش درد خواهید بود.
- دارو: بعضی از انواع داروها مانند:
- ایپوپروفن
- ناپروکسن
- استامینوفن
- گلوکوزامین
- کندرویتین
- داروهای ترزیقی مانند پی آر پی (PRP)
- داروهای گیاهی مانند: گیاه پنجه شیطان، پوست بید سفید، پماد کپسایسین و ...
در درمان آرتروز گردن کاربرد دارند.
- ورزش: ورزش کردن و یوگا از تمریناتی هستند که پزشکان توصیه میکنند از دفعات کم شروع کرده و به تدریج تعداد دفعات را افزایش دهید. انجام ورزشها بستگی به نظر پزشک بوده و تصاویری که در ادامه مشاهده میکنید ورزشها و نرمش کلی برای گردن درد و آرتروز گردن هستند که قبل از انجام آنها باید با پزشک مشورت کنید.
آیا آرتروز گردن درمان قطعی دارد؟
شاید بتوان گفت آخرین مرحله که درمان قطعی آرتروز گردن شناخته میشود جراحی است. پزشک زمانی جراحی را توصیه میکند که هیچ کدام از روشهای درمان غیر جراحی پاسخگو نبوده و یا وضعیت فرد حاد باشد. جراحی آرتروز گردن بر روی ستون فقرات به دو روش:
- لامینکتومی
- فیوژن
انجام میشود که عصب آسیب دیده شناسایی و عمل میشود همچنین در صورت وجود تنگی کانال نخاعی فشار از روی عصب برداشته میشود.
مطالب پیشنهادی:
بهترین زمان ورزش برای لاغری و چربی سوزی | تمرینات هوازی و کاردیو
بیماری پلورزی چیست؟| علائم + درمان
تریکومونیازیس چیست؟ | همه چیز درباره تریکومونیازیس