قرصها جنبه درمانی دارند که برای کنترل و درمان بیماری استفاده میشوند. یکی از قرصهایی که حاشیه زیادی را برای خود دست و پا کرده است، قرص کلونازپام است. همانقدر که قرص کلونازپام محبوبیت دارد، عوارض قرص کلونازپام زنگ خطر به شمار میرود. با ما در سایت خوب میشی همراه بمانید تا با قرص کلونازپام از گروه دارویی بنزودیازپینها آشنا شویم.
قرص کلونازپام چیست؟
قرص کلونازپام با نام انگلیسی Clonazepam و نام تجاری klonopine خاصیت آرامبخشی مغز و اعصاب را دارد که به منظور درمان و پیشگیری:
- استرس و اضطراب
- تشنج و صرع
- بیقراری حرکتی دست و پا (سندروم دست و پای بیقرار)
- کاهش علائم بیماری ام اس
- درمان بی خوابی
- درمان خوابگردی
- کاهش عوارض ناشی از شیمی درمانی
- دندان قروچه
- ...
استفاده میشود. هنگامی که پزشکی قرص را تجویز میکند از عوارض آن آگاه است اما مزایای آن جهت درمان و پیشگیری از بیماری بیشتر است به همین خاطر در دوز مشخصی قرص کلونازپام تجویز میشود. اما اگر فرد به طور خودسرانه اقدام به مصرف قرص کلونازپام یا افزایش دوز مصرفی آن نماید، عوارض قرص کلونازپام در انتظار وی خواهد بود.
عوارض قرص کلونازپام
عوارض قرص کلونازپام را در سه دسته میتوان طبقه بندی کرد:
- عوارض جانبی مشترک
- عوارض جانبی نادر
- عوارض جانبی بسیار خاص و نادر
که در ادامه به ترتیب لیست کاملی از متداولترین تا خاصترین و نادرترین عوارض قرص کلونازپام را نام میبریم:
- ضعف عضلانی
- سوء هاضمه
- سرگیجه
- از دست دادن انرژی
- کم شدن هماهنگی میان عضلات
- لکنت زبان
- احساس گیجی و منگ شدن
- مشکلات و اختلالات رفتاری (مانند پرخاشگری کردن)
- عملکرد غیر طبیعی سیستم عصبی
- تحریک گلو
- برونشیت (التهاب نایژهها در شش، سرفه همراه با خلط و تب)
- اختلال نعوظ
- سرفه
- اسهال
- درد شکمی شدید
- کم شدن آب بدن
- کم خونی (آنمی)
- کاهش گلبولهای سفید
- رفتارهای شیدایی گونه
- افکار خودکشی
- افسردگی
- احساس خصومت و دشمنی
- اسپاسم غیر ارادی عضلات
- عملکرد ضعیف ریه
- از دست دادن حافظه
- توهم
- بثورات پوستی و جلدی
- احساس تخلیه ناکامل ادرار (احتباس ادراری)
- بزرگ شدن کبد (هپاتومگالی) و عملکرد غیر طبیعی کبد
- حساسیت بیش از حد به یک دارو
- هیجانات زیاد
- تغییر علاقه درروابط جنسی (کاهش یا افزایش علاقه)
- کابوس دیدن
- دوبینی (دوگانگی دید)
- تاری دید
- خشکی چشم
- نیستاگموس (چشمهای رقصنده، حرکت غیر ارادی چشم)
- فشار خون پایین
- درد لثه
- تولید بزاق بیش از حد
- ورم حاد معده (گاستریت)
- یبوست
- اختلال قاعدگی
- خارش
- ریزش مو
- رویش مو در قسمتهای نامتداول بدن
- خشکی پوست
- دردهای عضلانی
- اختلال در خواب
- تب
- لرزش
- کاهش قدرت کششی بدن
- صورت پف کرده ناشی از تورم و تجمع آب در بدن (احتباس آب در بدن)
- کاهش/ افزایش اشتها
- کاهش/ افزایش وزن
- سر درد
- تپش قلب
- خمیازههای متوالی
- حالت تهوع
- بی اختیاری ادرار یا دردناک بودن ادرار
- رنگ غیر طبیعی ادرار
- آبریزش بینی
- از بین رفتن حس چشایی
- از دست دادن قدرت گفتاری
- تورم یا بزرگ شدن زبان
شدت بروز هر یک از عوارض قرص کلونازپام در افراد با یکدیگر متفاوت است و ممکن در فردی تعداد محدودی از عوارض رخ دهد در حالیکه در فرد دیگر تعداد عوارضها بیشتر باشد. تشخیص عوارض که آیا ناشی از مصرف قرص کلونازپام یا تحت تاثیر عوامل دیگری است به عهده پزشک متخصص میباشد.
عوارض قرص کلونازپام در طولانی مدت
هنگامی که قرص کلونازپام به مدت طولانی مصرف شود منجر به:
- اختلال حافظه
- آلزایمر
- افسردگی و تلاش برای خودکشی
- کاهش سیستم ایمنی بدن
میشود. به همین دلیل پزشک با توجه به شرایط بیمار و در نظر گرفتن عوارض قرص کلونازپام دارو را دوز مشخص تجویز میکند و مدت زمان استفاده از آن را قید میکند تا از بروز عوارض جلوگیری کند. بنابراین به توصیههای پزشک با دقت گوش کرده تا دچار اوردوز نشوید و به آن اعتیاد پیدا نکنید.
آیا کلونازپام اعتیاد آور است؟
متاسفانه مصرف نادرست داروی کلونازپام اعتیاد را به وجود میآورد. متاسفانه بارها دیده شده است فرد پس از استفاده از قرص کلونازپام پس از مدتی (معمولا تا دو هفته) احساس کرده است دارو همانند گذشته تاثیر ندارد بنابراین مصرف آن را بیشتر کرده است. حتی ممکن است بارها زمان مصرف قرص را فراموش کند و به دلیل فراموشی بخواهد یکجا قرص کلونازپام را مصرف کند که با بروز علائم و عوارض ناشی از مصرف زیاد قرص کلونازپام، تصمیم به ترک کردن آن گرفته است اما چون به کلونازپام معتاد شده است، ترک کردن آن غیر ممکن به نظر میرسد.
تصمیم به عدم مصرف بیش از حد کلونازپام| قطع مصرف کلونازپام
با زیاد شدن و شناختن عوارض قرص کلونازپام ممکن است فرد تصمیم به ترک آن بگیرد. به طور جدی توصیه میشود از قطع ناگهانی مصرف قرص کلونازپام بپرهیزید. برای رهایی از اعتیاد به قرص کلونازپام:
- به مراکز و کلینیکهای ترک اعتیاد معتبر مراجعه کنید. مشاوران و کارکنان مراکز ترک اعتیاد در خصوص نحوه مبارزه با اعتیاد آموزش دیدهاند و به طور اصولی با فرد بیمار رفتار میکنند و به وی کمک میکنند تا اعتیاد خود را نسبت به قرص کلونازپام ترک کند.
- اگرتمایل به ترک در خانه دارید به صورت تدریجی عمل کنید به این صورت که ابتدا به مدت 2 هفته نصف قرص را مصرف کنید سپس به مدت 2 هفته، یک روز در میان نصف قرص کلونازپام را مصرف کنید و مجددا برای 2 هفته مصرف قرص را به صورت 2 روز در میان و در نهایت مصرف قرص کلونازپام را برای همیشه قطع کنید.
توصیه میشود برای ترک اعتیاد قرص کلونازپام اطرافیانی را که به آنها اطمینان دارید را در جریان قرار دهید تا حامی و مشوق شما باشند و در صورتی که اتفاقی رخ داد بتوانند آن را برای پزشک بازگو کنند.
عوارض قرص کلونازپام در بارداری
دوران بارداری، دوران حساسی است که یک زن باید توجه ویژهای به سلامت خود و جنین داشته باشد. بنابراین در دوران بارداری به ویژه در 3 ماهه اول از مصرف قرص کلونازپام خودداری کنید چرا که عوارض قرص کلونازپام نه تنها بر مادر باردار بلکه بر روی جنین نیز تاثیر گذار است که ممکن است دچار ناهنجاریهای مادرزادی شود. در صورتی که پزشک معالج مصرف قرص کلونازپام را صلاح بداند از وی بخواهید در صورت امکان دوز یا مقدار مصرف آن را پایین بیاورد و یا از داروهای جایگزین استفاده کند. همچنین اگر در حین مصرف کلونازپام متوجه بارداری شدید، به هیچ عنوان اقدام به قطع ناگهانی آن نکنید.
مطلب پیشنهادی:
آیا من باردار هستم؟ | علائم بارداری بعد از چند روز ظاهر میشود؟
عوارض قرص کلونازپام برای کودکان
معمولا سعی میشود که در کودکان قرص کلونازپام تجویز نشود مگراینکه ضرورت خاصی داشته باشد. در کودکان علائوه بر شرایط بیماری، شدت حاد آن و سن؛ وزن کودک نیز ملاک قرار میگیرد سپس دوز دارو تعیین میشود. متاسفانه بارها دیده شده است خانوادهها خود سرانه به دلیل بیش فعالی یا کم خوابی کودک، به وی قرص کلونازپام دادهاند که به طور جدی توصیه میشود از انجام چنین کاری خودداری کنید.
عوارض قرص کلونازپام در سالمندان
افراد سالمند به دلیل اینکه سیستم ایمنی و شرایط بدنی ضعیفتری دارند، ممکن است به قرص کلونازپام واکنشهایی همچون خواب آلودگی یا گیجی نشان دهند به همین دلیل دوز تجویزی دارو برای سالمندان به منظور جلوگیری از عوارض آن به نسبت معمول و متداول پایینتر است.
تداخل دارویی کلونازپام
مصرف قرص کلونازپام با داروهای دیگر ممکن است تداخل داشته باشد. معمولا داروهایی که با قرص کلونازپام تداخل دارند به شرح زیر هستند:
- داروهای خواب آور و آرامبخش
- داروهای پارکینسون
- داروهای شل کننده عضلات (ضد اسپاسم)
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد تشنج
- داروهای گیاهی
- داروهای سنتی
- مکملها و ویتامینها
همچنین مواد الکلی و افیونی تداخل زیادی با قرص کلونازپام دارند که حتی ممکن است منجر به مرگ شود. حتما حین ملاقات با پزشک داروهای مصرفی خود را عنوان کنید تا از عوارض قرص کلونازپام همگام با تداخلات دارویی در امان بمانید.
مطالب پیشنهادی:
پریود مردانه چیست ؟ | همه چیز درباره پریود مردانه
درمان افسردگی فصلی با راهکارهای ساده
سندرم دست بیقرار یا سندرم دست بیگانه چیست؟
بهترین غذاهای سبک برای معده درد
عمل لابیاپلاستی چیست ؟ | هزینه + عوارض