خوردن لبنیات در دوران پریودی برای برخی از زنان عوارضی دارد هرچند که این موضوع کلی نبوده و لزوما همه افراد را درگیر نمیکند. مضرات خوردن لبنیات در دوران پریود به ویژگیهای فردی و وضعیت هر فرد بستگی دارد. دلایل علمی و شواهد در این بخش از سایت خوب میشی توضیح میدهند که چرا مصرف لبنیات در این دوران ممکن است برای برخی مشکلساز باشد.
لبنیات در دوران پریودی
دوران پریود پروسه طبیعی در زندگی زنان است که باعث تغییرات هورمونی و فیزیکی متعددی میشود. بسیاری از زنان در دوره پریودی با علائمی مانند دردهای شکمی، نوسانات خلقی و حساسیتهای گوارشی رو به رو میشوند. در دوره قاعدگی مصرف بعضی از خوراکیها و غذاها به ویژه محصولات لبنی میتواند عوارضی را ایجاد کند.
مضرات لبنیات در دوره پریودی
مصرف خوراکیهای مفید و غذاهای سالم یکی از موثرترین راهکارها برای آسانتر گذراندن دوره پر چالش قاعدگی بوده که مواد مغذی و مورد نیاز بدن را فراهم میکند. خوردن لبنیات در پریودی چندان توصیه نمیشود زیرا ضررهایی دارد که فرد را تا مدتها درگیر خواهد کرد. برخی از رایجترین مضرات خوردن لبنیات در دوره پریودی عبارتند از:
-
افزایش التهاب
لبنیات حاوی پروتئینهایی به نام کازئین و لاکتوز بوده که در برخی افراد باعث تحریک التهاب میشوند. در زمان پریودی، سطح هورمونهای بدن به شدت تغییر خواهد کرد که میتواند منجر به بروز التهاب در بدن شود. افزایش التهاب علائم درد و ناراحتی را در قبل و در حین پریودی تشدید میکند.
-
حساسیت به لاکتوز
از عوارض مصرف لبنیات در دوره پریودی میتوان به حساسیت به لاکتوز اشاره کرد. برخی از افراد نسبت به لاکتوز حساسیت دارند یا دچار عدم تحمل لاکتوز هستند. لاکتوز نوعی قند موجود در لبنیات بوده و از دو مولکول گلوکز و گالاکتوز تشکیل شده است. در دوران پریود، سیستم گوارشی حساستر میشود از این رو مصرف لبنیات میتواند منجر به نفخ، اسهال و درد شکمی شود.
-
افزایش نشانههای سندرم پیش از قاعدگی (PMS)
گاهی اوقات مصرف لبنیات میتواند علائم سندرم پیش از قاعدگی را در برخی افراد تشدید کند. علائم PMS شامل دردهای شکمی، حساسیت سینه و نوسانات خلقی است که مشکلات زیادی ایجاد میکند. لبنیات میتواند به افزایش سطح هورمونهای استروژن کمک کند که به نوبه خود باعث تشدید علائم PMS خواهد شد. بنابراین یکی از مضرات خوردن لبنیات در دوره پریود افزایش PMS است.
-
اثر بر روی هورمونها
لبنیات حاوی هورمونهای جنسی باشند که در پروسههای تولید مثل گاوها و سایر حیوانات شیرده وجود دارند. هورمونهای جنسی موجود در انواع لبنیات میتوانند روی سیستم هورمونی انسان تأثیر گذاشته و در زمان پریود باعث تشدید علائم PMS و نوسانات هورمونی شود. عوارض خوردن لبنیات در دوره پریودی اثر گذاشتن روی سیستم هورمونی است.
-
افزایش تولید موکوس
مصرف لبنیات میتواند باعث افزایش تولید موکوس در بدن شود که جزو عوارض مصرف آن در زمان پریودی به شمار میآید. موکوس مایع غلیظ و لغزنده بوده که پوشاننده قسمتهای خاصی از بدن مثل بینی، دهان، گوش، گلو و مجاری ادراری است که باعث مرطوب شدن آن قسمتها میشود. در دوران پریودی، مصرف لبنیات میتواند منجر به ایجاد حس ناراحتی و فشار اضافی شکمی شود که به دلیل بافت چربی موجود در لبنیات است.
-
مشکلات گوارشی
در دوران پریود، پرخوری و عادات نا منظم غذایی بیشتر رخ میدهد. لبنیات جزو مواردی است که ممکن است افراد به خوردن آن گرایش پیدا کرده یا بیش از حد ضرورت مصرف کنند. مصرف لبنیات میتواند به تشدید مشکلات گوارشی مانند نفخ و درد شکمی منجر شود به همین دلیل یکی دیگر از مضرات مصرف لبنیات در دوره پریودی افزایش یا بروز مشکلات گوارشی است.
خوردن دوغ در پریودی
دوغ یکی از نوشیدنیهای خوشمزهای است که ممکن است بانوان در دوره پریودی هوس خوردن آن را داشته باشند. خوردن دوغ در دوران پریودی میتواند برای برخی افراد مشکلاتی ایجاد کند اما این مسئله 100% نبوده و به ویژگیهای فردی و حساسیتهای شخصی بستگی دارد. مضرات احتمالی دوغ در دوران پریود عبارتند از:
- حساسیت به لاکتوز: دوغ حاوی لاکتوز بوده که فرد حساس به لاکتوز، تحمل آن را نداشته و ممکن است پس از مصرف به نفخ، گاز و درد شکمی دچار شود.
- تحریک گوارش: مصرف دوغ میتواند منجر به تحریک گوارش و تشدید علائم گوارشی مثل نفخ و سوء هاضمه شود. در اغلب موارد در دوران پریودی، حساسیتهای گوارشی بیشتر میشود.
- تنظیم تستوسترون و استروژن: مصرف دوغ سطح هورمونهای جنسی در بدن را تحت تأثیر قرار میدهد در نتیجه علائم پریودی را تشدید کند.
- فشار در ناحیه شکم: خوردن دوغ در پریودی ممکن است باعث افزایش تولید موکوس شده که منجر به احساس ناراحتی و فشار در ناحیه شکم خواهد شد.
خوردن ماست در پریودی
خوردن ماست در پریودی در برخی افراد عوارض و مشکلات ایجاد میکند که باعث ایجاد درد و ناراحتی خواهد شد. از مضرات احتمالی ماست در دوران پریود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حساسیت به لاکتوز: ماست حاوی لاکتوز بوده که میتواند منجر به نفخ، گاز و درد شکمی شود زیرا در دوران پریودی، سیستم گوارشی حساستر از همیشه خواهد بود.
- تحریک گوارش: اگر ماست حاوی شکر یا طعمدهنده باشد میتواند باعث تحریک گوارش منجر شده که نفخ و احساس سنگینی را افزایش میدهد.
- افزایش التهاب: خوردن ماست در پریودی در بعضی از بانوان باعث افزایش التهاب میشود که علائم درد را تشدید میکند.
- تغییر در قند خون: ماست حاوی قند بالا باعث نوسانات سریع در سطح قند خون میشود که خستگی و تغییرات خلقی را به دنبال دارد.
جایگزینهای لبنیات در دوران پریودی
مضرات خوردن لبنیات در دوران پریود شاید باعث شود که بعضی از بانوان آن را به طور کلی برای چند روز قطع کنند اما لبنیات مفید بوده که نیازهای بدن را تامین میکند. در دوران پریودی اگر فردی احساس کند که مصرف لبنیات باعث بروز مشکلات میشود، میتوان آن را با مواد غذایی و خوراکیهای دیگر جایگزین کرد که هم ارزش غذایی داشته و هم کمک میکنند تا علائم پریودی کاهش یابد. تعدادی از بهترین جایگزینهای لبنیات در ادامه نام برده شده است:
- شیرهای گیاهی مثل شیر بادام، شیر سویا و شیر نارگیل
- ماستهای گیاهی مانند ماست بادام یا سویا، ماست نارگیل
- آجیل و دانهها همچون بادام، گردو، چیا و تخم کتان
- غلات کامل از جمله دانه کینوا و جو دوسر
- سوپهای درست شده با حبوبات مثل سوپ عدس یا سوپ نخود
- مکملهای کلسیم
خوردن دوغ در پریودی را میتوان محدود کرده یا دوغهای کم چرب را انتخاب کرد. مصرف دوغ با نان سبوسدار یا سبزیجات نعنا، پونه، گل سرخ، برگ پیازچه و برگ کرفس به صورت خشک یا تازه باعث کمتر شدن میزان آزار و اذیت آن میشود. هوس خوردن ماست در پریودی را میتوان با انتخاب ماستهای بدون لاکتوز و کم چرب برطرف کرد. همچنین ماست را میتوان با میوههای تازه، آجیل یا دانهها ترکیب کرد که مزه آن را بهتر کرده و ارزش غذایی آن را افزایش میدهند و همچنین به بهبود گوارش کمک میکنند.
نتیجه گیری
در زمان پریودی انتخاب خوراکی و غذاهای مناسب میتواند به کاهش علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کند. مضرات خوردن لبنیات در دوران پریود را میتوان با جایگزینهای مغذی و سالم جبران کرد که به کاهش مشکلات گوارشی و هورمونی کمک میکند. هر فردی پاسخهای متفاوتی به مصرف لبنیات دارد. برخی زنان در این دوران لبنیات را بدون هیچ مشکلی مصرف میکنند اما عدهای دیگر دچار عوارض میشوند.
اگر شما هم احساس میکنید که مصرف لبنیات تأثیر منفی دارد، شاید بهتر باشد که در دوران پریودی مصرف آن را محدود یا جایگزین کنید.
سوالات متداول
آیا خوردن لبنیات در زمان پریودی خطرناک است؟
بدن و شرایط هر بانویی با بانوی دیگر متفاوت است. برخی افراد در دوران پریودی بهتر است از مصرف لبنیات مانند شیر، پینر، ماست، کشک، کره، بستنی و .... پرهیز کنند زیرا عوارض نامطلوبی به جای میگذارد و تحمل این دوره را سختتر میکند.
مضرات مصرف لبنیات در دوره پریودی کدامند؟
افزایش التهاب، حساسیت به لاکتوز، افزایش نشانههای سندرم پیش از قاعدگی، اثر منفی روی هورمونها، افزایش تولید موکوس، مشکلات گوارشی از مضرات و عوارض احتمالی مصرف لبنیات در دوره پریودی محسوب میشوند.
خوراکیهای مفید جایگزین لبنیات در دوران پریودی کدامند؟
شیرهای گیاهی، ماستهای گیاهی، آجیل و دانهها، غلات کامل و سوپهای غنی از گزینههای عالی برای تغذیه در زمان پریودی هستند. با جایگزین کردن مواد غذایی و خوراکیهای مفید به جای لبنیات میتوان تجربه بهتری از دوران پریودی داشت. هر فردی ممکن است به یک جایگزین خاص پاسخ بهتری بدهد که برای این کار میتوان ترکیبی از این گزینهها را امتحان نموده تا مناسبترین گزینه یا گزینهها را انتخاب کرد.