لبخند لثهای یا لثه نما یکی از عیوب چهره است و موجب کاهش اعتماد به نفس فرد میشود. در این حالت فرد لثههای فرد هنگام خندیدن بیش از حد نمایان میشود. خوشبختانه روشهایی جراحی و غیر جراحی برای رفع آن وجود دارد. جراحی لثه و جراحی لب دو تا از روش هایی هستند که لبخند لثه ای را به طور دائم و با جراحی درمان میکنند. از درمانهای غیر جراحی لبخند لثه نما میتوان به ارتودنسی، بوتاکس و ژل لب نام برد.
در ادامه به بررسی روشهای اصلاح لبخند لثه ای و عومل ایجاد آن در افراد مییپردازیم و خواهیم گفت برای لبخند لثه ای چه باید کرد.
درمان لبخند لثه ای بدون جراحی
درمان لبخند لثه ای با ژل و فیلر
تزریق ژل لب و فیلر برای درمان لبخند لثه نما روشی موقت است اما به راحتی و در یک جلسه بدون نیاز به بیهوشی و به صورت سرپایی انجام میگیرد.
در این روش پزشک زیبایی با تزریق ژل به لب بالا ( یا پایین) با بیشتر کردن حجم لب، پوشش دهی بیشتر به لثهها میدهد. با درشت تر شدن لبها به خصوص در افرادی که لبهای باریکی دارند لثهها هنگام خندیدن کمتر مشخص شده و لبخند لثه ای با تزریق ژل و یا فیلر لب درمان میشود. تزریق ژل میتواندبین 4 تا 12 ماه ماندگاری داشته باشد.
تزریق بوتاکس برای درمان لبخند لثه ای
درمان لبخند لثه ای با بوتاکس به این شکل است که با تزریق سم بوتاکس به عضلات لب بالایی از بالا رفتن لب کاسته شده و به این ترتیب لثهها کمتر هنگام خندیدن مشخص میشوند. این روش نیز دائمی نیست و بین 3 تا 6 ماه ماندگاری دارد و پس از آن باید دوباره بوتاکس بزنید.
تزریق بوتاکس برای درمان لبخند لثهای توسط پزشک متخصص زیبایی و یا دندانپزشک آموزش دیده انجام میشود. (منبع: mahruesfahani.ir)
اصلاح لبخند لثه ای با کامپوزیت
استفاده از کامپوزیت برای درمان لبخند لثه ای یکی از روشهای نوین است و از آسان ترین روش های درمان لبخند لثه ای است
این روش کاملاً غیرتهاجمی است و معمولاً بدون درد انجام میشود. در برخی موارد ممکن است از بیحسی موضعی استفاده شود تا بیمار هیچگونه ناراحتی احساس نکند. با این روش به راحتی و تنها در یک جلسه کوتاه با استفاده از کامپوزیت تاج دندانها را بلند ترمیکنند که در نتیجه هنگام خندیدن لثه ها کمتر ظاهر خواهندشد.
برای مطالعه بیشتر: کامپوزیت یا ارتودنسی، برای اصلاح طرح لبخند کدام مناسب تر است؟
مینی اسکرو برای لبخند لثهای
درمانلبخند لثه ای با ارتودنسی و مینی اسکرو توسط متخصص ارتودنسی انجام میگیرد. در این روش با اصلاح جای قرارگرفتن دندانها، نمایش لثهها هنگام خندیدن کمتر میشود.
در این روش با اسفاده از یک پیچ کوچک که در فک قرار خواهد گرفت و به عنوان یک لنگر عمل خواهد کرد. دندانهای جلو به عقب کشیده خواهند شد و پس از مدتی همتراز با بقیه دندان ها و ردیف و مرتب میشوند. این روش بسیار پرطرفدار و از انواع روشهای ارتودنسی است و میتواند به طور دائمی لبخند لثه نما را درمان کند.
برای مطالعه بیشتر: درمان لبخند لثهای با ارتودنسی
درمان لبخند لثه ای با جراحی
در ادامه رایج ترین روشهای جراحی برای اصلاح لبخند لثه نما را به شما معرفی میکنیم:
جراحی لب برای لبخند لثه ای
درمان لبخند لثه ای با پایین آوردن لب با انجام جراحی یک روش درمان دائمی است
جراحی لب بالا برای لبخند لثهای یکی از راه های درمان این عیب ظاهری هنگام خندیدن است.
این جراحی با عوارض قابل توجهی همراه است و نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارد. پایین آوردن لب به عنوان یک درمان توصیه می شود. پایین آوردن لب منجر به ایجاد یک دهلیز کم عمق شده و کشش عضله را محدود و در نتیجه نمایش لثه را در هنگام لبخند محدود می شود.
درمان لبخند لثهای با جراحی لثه (ژنژیوکتومی)
در جراحی لثه برای اصلاح لبخند لثه نما، لثههای اضافی برداشته میشوند تا دندانها بیشتر دیده شوند. این روش نتایج دائمی دارد اما شامل زمان بهبودی طولانیتر است و ممکن است افراد به دلیل جراحی مستقیم و تهاجمی لثه تمایلی به انجام آن نداشته باشند. این روش سنتی برداشتن بافت لثه است .
کانتورینگ لثه و درمان لبخند لثهای
جراحی لثه را میتوان با لیزر انجام داد که کانتورینگ لثه نامیده میشود. این روش نسبت به روش جراحی لثه راحت تر است ودقت انجام بالاتر و بهبوی آن سریعتر خواهدبود. ولی نسبت به جراحی سنتی لثه کمی هزینه بالاتری دارد.
این جراحی عمل راحتی است و نتایج آن آنی است. با این حال باید به این نکته توجه کنید که اگر مقدار زیادی استخوان زیر لثه وجود داشته باشد، لثه دوباره در محل اولیه رشد میکند و به ناچار باید عمل جراحی لثه پس از چند ماه تکرار شود.
جراحی فک برای لبخند لثه نما
اگر لبخند لثهای در اثر رشد بیش از حد فک بالا باشد، جراح دهان و دندان فک بالا را با جراحی فک کوتاه میکند و به سمت بالامیکشد.این عمل داخل دهان انجام میشود و هیچ برشی روی پوست ایجاد نمیشود و با بیهوشی است
جراح ابتدا برشی افقی را در لثههای بالای دندانها ایجاد میکند و قسمتی از استخوان را برمیدارد تا فک بالا کوتاه شود.
فک پس از التیام یافتن و جوش خوردن استخوانها مانند به طور طبیعی کار کرده و لثهها کمتر نمایان خواهند شد.
چه چیزی باعث ایجاد لبخند لثهای می شود؟
چند دلیل برای وجود این عیب در صورت وجود دارد که بر اساس آن بهترین درمان برای لبخند لثهای انتخاب میشود:
- لب بالایی کوتاه و باریک: برخی افراد به طور طبیعی لب بالایی کوتاه تری دارند که هنگام لبخند زدن بافت لثه بیشتری را نشان می دهد. این عامل ارثی است. تزریق ژل لب در این مورد راه کار خوب و بدون جراحی است.
- بافت اضافی لثه: رشد بیش از حد بافت لثه که هیپرپلازی لثه نیز نامیده می شود، می تواند موجب لبخند لثهای شود. برخی داروها و شرایط پزشکی مانند بارداری می توانند باعث بزرگ شدن لثه شوند. در این حالت فرد میتواند از جراحی لثه برای درمان استفاده کند.
- رشد بیش از حد فک و فاصله عودی بین لب و بینی: در برخی موارد، لبخند لثهای به دلیل رشد بیش از حد استخوان فک بالا است. این کار فضای بین لب بالایی و بینی را طولانی می کند و لثه ها را بیشتر نمایان می کند. جراحی فک و یا لب در این مورد به فرد پیشنهاد میشود.
- بیش فعالی لب بالایی : ماهیچه های بیش فعال در لب بالایی می توانند هنگام لبخند زدن لب بالایی را بیش از حد بالا ببرند. تزریق بوتاکس می تواند این عضلات را شل کند. در این مورد فرد میتواند از بوتاکس استفاده کند.
پرسشهای متداول
برای درمان لبخند لثه ای به چه دکتری مراجعه کنیم ؟
با توجه به روش مورد نظر برای درمان لبخند لثه نما میتوانید به متخصص زیبایی، متخصص ارتودنسی، جراح فک و صورت و متخصص دندانپزشکی مراجعه کنید.
دکتر فرهاد اسماعیلی متخصص دندانپزشکی و جراحی لثه در اصفهان
هزینه جراحی لبخند لثهای چقدر است؟
با توجه به روش های گفته شده هزینه ها متوافت است. برای درمان ابتدا به یک متخصص دندانپزشکی و جراح فک مراجعه کنید تا روش مناسب را به شما پیشنهاد کند و در مورد هزینه با ایشان مشورت کنید.
همچنین اگر برای درمان میخواهید از بوتاکس و یا ژل لب استفاده کنید میتوانید از پزشک متخصص زیبایی در مورد هزینهها سوال کنید.
آسانترین روش برای درمان لبخند لثه ای چیست؟
روشهای غیر جراحی از آسانترین روش درمان هستند که با هزینه کمتر و دوره تقاهت کوتاهتر انجام میشوند. در مقابل این روش ها ( بوتاکس،فیلر،ژل و جراحی لثه با لیزر) ممکن است اثرات دائمی نداشتهباشند و شما مجبور به تکرار آن باشید.
آیا درمان خانگی برای لبخند لثهای وجود دارد؟
میتوانید برای حالت خندیدن خود تمرینهایی در نظر بگیرید، تمرینهای را تکرار و به صورت یک عادت برای خود درآورید و یا با لبهای بسته بخندید.
آیا شما لبخند لثه دارید؟ تا کنون چه روشی را برای درمان ان به کار گرفته اید؟ برای ما کانت کنید.